Canada mag afperser Amanda Todd berechten

Volgens de rechtbank is aan alle voorwaarden voor uitlevering voldaan. De uiteindelijke beslissing ligt bij minister Van der Steur.

Foto screenshot YouTube

De 38-jarige Nederlander Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada. Wel moet hij eerst zijn straf in Nederland uitzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. C. wordt ervan verdacht jonge meisjes te hebben afgeperst die hem via de webcam naaktfoto’s stuurden. Onder hen bevindt zich de Canadese tiener Amanda Todd. Met zijn acties zou C. haar tot zelfmoord zou hebben gebracht.

De rechters hebben dinsdag gekeken of aan alle wettelijke voorwaarden voor uitlevering is voldaan. De uiteindelijke beslissing over de transportatie van C. naar Canada ligt in handen van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD).

Als de minister besluit om C. uit te leveren, zal dat niet op korte termijn zijn. De rechtszaak in Nederland verloopt vooralsnog niet soepel; C. kreeg onlangs een nieuwe advocaat nadat zijn vorige raadsman de opdracht teruggaf na een ‘vertrouwensbreuk’. Dat leidde tot uitstel van de zaak, die “op zijn vroegst” pas in het najaar wordt behandeld en vermoedelijk in 2017 wordt voortgezet.

Lees meer over de webcamzaak: Geen advocaat. Dus hoe nu verder?

39 meisjes

C. zit sinds januari 2014 vast in Nederland op verdenking van vijf misdrijven, waaronder bezit van kinderporno, kinderlokken en aanranding en afpersing van 39 meisjes via webcambeelden waarop ze naakt te zien waren. Het bekendste slachtoffer van C. was de 15-jarige Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde. Ze deed haar verhaal in een video die ze vijf weken voor haar dood op YouTube plaatste. Dat filmpje is inmiddels meer dan 37 miljoen keer bekeken.

Lees meer over Aydin C.: Cyberwolf in Oisterwijk

Canada had verzocht om de uitlevering van de Brabander van Turkse komaf, die in dat land wordt verdacht van afpersing en intimidatie van Todd en andere slachtoffers. Ook in Groot-Brittannië, Noorwegen en in de VS zou C. slachtoffers hebben gemaakt.

De rechter oordeelde dat als C. veroordeeld wordt in Canada, dat land moet garanderen dat de verdachte zijn straf kan uitzitten in Nederland aangezien hij de Nederlandse nationaliteit heeft. De rechtbank drong daarom bij minister Van der Steur aan om extra te letten op een waarborg van de Canadese autoriteiten.