Zeker vijf doden bij zelfmoordaanslag Libanon

De aanslag werd uitgevoerd door vier zelfmoordterroristen. Volgens de televisiezender van Hezbollah is Islamitische Staat verantwoordelijk.

Een Libanese soldaat bewaakt een grenspost in het noordoosten van Libanon en kijkt over een gebied in Syrië wat in handen is van Islamitische Staat.
Een Libanese soldaat bewaakt een grenspost in het noordoosten van Libanon en kijkt over een gebied in Syrië wat in handen is van Islamitische Staat. Foto Hussein Malla/ AP

Vier zelfmoordenaars hebben zich op zondagnacht opgeblazen in een Libanees dorpje bij de grens bij Syrië, daarbij vielen zeker vijf doden en raakten zeker vijftien mensen gewond. Dat meldt persbureau AP.

De aanval vond plaats in het overwegend christelijke dorpje Qaa, gelegen op een paar kilometer van de Syrische grens.

Het dorpje Qaa vlakbij de Syrische grens.

Terreuraanval in Libanon is zeldzaam

De dodelijke slachtoffers zijn allen burgers, aldus de burgemeester van Qaa. Onder de gewonden zouden zich ook drie soldaten bevinden. Televisiezender Al-Manar van de shi’itische beweging Hezbollah, een belangrijke politieke en militaire bondgenoot van het Syrische regime, meldt dat er zeker zes doden zijn gevallen en negentien gewonden. De aanval zou volgens de tv-zender zijn uitgevoerd door militanten van Islamitische Staat (IS).

Ondanks dat Libanon bijna geheel omsloten is door Syrië heeft het land niet vaak te maken met zelfmoordaanslagen. De laatste grootste aanval van IS in Libanon vond plaats in november 2015 in de hoofdstad Beiroet toen er 43 doden vielen en zeker tweehonderd mensen gewond raakten.

Aanslagen IS in Jordanië

In de afgelopen maand werd Jordanië, een ander buurland van Syrië, al wel getroffen door aanslagen van IS. Zo kwamen bij een aanval op een kantoor van de Jordaanse inlichtingendienst in hoofdstad Amman vijf medewerkers om en werden zeven soldaten gedood bij een aanslag met een autobom bij een vluchtelingenkamp aan de Syrische grens.

IS heeft op maandag deze aanslag opgeëist door een video te plaatsen op de Facebookpagina van nieuwsagentschap Amaq, waarin een auto is te zien die op volle snelheid een militaire post van het Jordanese leger ramt. Daarna explodeerde de auto. Na de aanval heeft Jordanië haar grens gesloten waardoor duizenden Syrische vluchtelingen zijn gestrand in een gebied verstoken van hulp. Volgens hulporganisaties hebben de Syriërs in de afgelopen week geen eten en water ontvangen.