Zeker 38 doden bij aanslagen IS in zuidelijk Jemen

Jemenitische regeringstroepen waren het doelwit van de aanslagen. Minstens 24 mensen raakten gewond.

Een lid van de Jemenitische veiligheidstroepen patrouilleert op straat in Makulla.
Een lid van de Jemenitische veiligheidstroepen patrouilleert op straat in Makulla. Foto AFP / Stringer

Bij drie bomaanslagen in het zuiden van Jemen zijn zeker 38 mensen omgekomen. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), zo meldt Reuters op gezag van anonieme Jemenitische functionarissen. 24 mensen raakten gewond.

Jemenitische regeringstroepen waren het doelwit van de aanslagen, waaronder een zelfmoordaanslag, die plaatsvonden in de zuidelijke havenstad Mukalla. Bommen gingen af bij kantoren van de inlichtingendienst, legerbarakken en een controlepost.

De zuidelijke havenstad Mukalla:

Mukalla is de hoofdstad van de provincie Hadramaut. De stad werd in april door regeringstroepen heroverd op de islamitische rebellen van Al-Qaida.

De militanten van de Jemenitische tak van Al-Qaida pleegden in mei meerdere bomaanslagen, waarbij tientallen mensen omkwamen. Honderden Al-Qaida-strijders werden gearresteerd. Volgens Jemenitische veiligheidsfunctionarissen is er een overlap tussen strijders van Al-Qaida en IS, hoewel de twee terreurgroepen rivaliseren.

De islamitische rebellen profiteren van de oorlog in Jemen en de politieke chaos. De Jemenitische regering en de Arabische coalitie lieten hen lange tijd met rust en concentreerden zich vooral op de strijd tegen de shi’itische Houthi-rebellen.