Warmtecamera’s bij Tour om framemotortjes op te sporen

De camera’s worden ingezet nadat er afgelopen maanden veelvuldig motoren in fietsframes werden ontdekt.

Beeld opgenomen met warmtecamera waarop een framemotortje te zien is.
Beeld opgenomen met warmtecamera waarop een framemotortje te zien is. Screenshot YouTube / Francetv Sport

Bij de Tour de France worden dit jaar speciale warmtecamera’s ingezet om mogelijke framemotoren op te sporen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van sport, Thierry Braillard, maandag bekend gemaakt, zo meldt persbureau AFP. De camera’s zijn op verzoek van de Franse regering ontwikkeld door de Commissie voor Atoomenergie (CEA). De camera’s zijn dit weekend succesvol getest bij de Franse kampioenschappen, en de voorzitter van de Franse wielerbond meldde dat ze zelfs motortjes die uitgezet waren konden detecteren.

In april ontdekten journalisten met behulp van warmtecamera’s dat in de Italiaanse wielerwedstrijden Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali zeven fietsen voorzien waren van een motortje.

Veldrijdster betrapt bij WK

De eerste fraudezaak werd deze winter ontdekt, toen er een motortje in het frame van de fiets van de Belgische veldrijdster Femke van den Driessche werd gevonden. Wat al langer werd verwacht, was nu bewezen: mechanische doping bestaat dus toch, en Van den Driessche zou vast niet de eerste zijn die een motortje had gebruikt.

De voorzitter van de internationale wielerbond (UCI) heeft aangekondigd dat er tijdens de Tour op verschillende manieren gecontroleerd wordt op technologische fraude. Naast de warmtecamera’s zal ook magnetische resonantie gebruikt worden.