‘Wapens voor Syrische rebellen doorverkocht op zwarte markt’

De wapens waren afkomstig van de Amerikaanse CIA en werden gestolen door Jordaanse inlichtingendiensten.

Het doel van de wapens was om Syrische rebellen te trainen in Syrië.
Het doel van de wapens was om Syrische rebellen te trainen in Syrië. Foto Goran Tomasevic / Reuters

Wapens die door de Amerikaanse CIA naar Jordanië zijn verscheept met als doel Syrische rebellen te trainen, zijn systematisch gestolen door de Jordaanse inlichtingendiensten. De wapens werden vervolgens verkocht op de zwarte markt, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times en Al Jazeera.

De Jordaanse inlichtingendiensten stalen onder meer kalasjnikovs, mortieren en raketwerpers. Ze verdienden er miljoenen mee en kochten daar luxe waar van zoals auto’s en smartphones. Door de diefstal is er volgens The New York Times en Al Jazeera op de zwarte markt een vloedgolf aan wapens beschikbaar gekomen die voorheen niet voor handen waren in het illegale circuit.

Om hoeveel wapens het gaat en waar die terecht zijn gekomen, is amper te herleiden. Wel is zeker dat de agent die in november vijf mensen doodschoot onder wie twee Amerikanen bij een politietrainingscentrum in Jordanië, dat deed met wapens die afkomstig waren van de CIA. Dat is vastgesteld aan de hand van de serienummers op de wapens.

Waarom de CIA wapens naar Jordanië stuurt

De Amerikaanse CIA en inlichtingsdiensten uit Saoedi-Arabië zijn in 2013 begonnen met het trainen van bewapenen van Syrische rebellen. De keuze voor Jordanië als trainingslocatie was een logische, gezien de goede banden met de regering en de geringe afstand tot het Syrische strijdtoneel.

De wapens werden onder meer ingekocht in Oost-Europa en het was de taak van de Jordaanse inlichtingendienst GID om het te transport te verzorgen. Volgens een bron aan The New York Times en Al Jazeera ging het daar mis. Een deel van de wapens werd overgeheveld in andere vrachtwagens bestemd voor de zwarte markt. Of het hoofd van de GID, generaal Faisal al-Shoubaki, van de diefstal op de hoogte was, is onduidelijk.