Groot-Brittannië verliest AAA-status

Standard & Poor’s noemt de toekomst voor het Verenigd Koninkrijk “onzeker”.

Demonstranten protesteren tegen de pro-Brexit uitkomst van het referendum.
Demonstranten protesteren tegen de pro-Brexit uitkomst van het referendum. AFP / Justian Tallis

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de AAA-rating van het Verenigd Koninkrijk twee stappen naar beneden bijgesteld. Dat meldt persbureau AP. De Britten hebben nu nog “slechts” een AA-status. Maandagavond heeft ook kredietbeoordelaar Fitch de status van de Britten verlaagd, van AA+ naar een AA-status.

De hoofdanalist van de beoordelaar had vrijdag na de uitslag al gezegd tegen zakenkrant Financial Times dat de Britse kredietwaardigheid waarschijnlijk afgewaardeerd zou worden. Moritz Kraemer noemde de toekomst voor het Verenigd Koninkrijk “onzeker” na de keuze van het Britse volk de EU te verlaten. De beoordelaar sluit niet uit dat de status nog lager wordt. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten.

Geld lenen

Standard & Poor’s is de grootste ratingbeoordelaar. Het had ook voor een AA+ kunnen kiezen, wat een stap hoger is dan de AA-status. Van de drie grote kredietbeoordelaars, was S&P de laatste die Groot-Brittannië de hoogste kredietwaardigheid gaf. Fitch schaalde het land al in 2013 een stap lager in, net als Moody’s. Moody’s verlaagde voor het weekend ook de status voor de Britse centrale bank van stabiel naar negatief, maar handhaafde het kredietoordeel.

Nederland verloor in 2013 zijn AAA-status bij S&P en ging tijdelijk naar AA+ door de economische recessie. In 2015 kreeg Nederland het hoogst mogelijke niveau terug na positieve economische vooruitzichten. Van Moody’s en Fitch krijgt Nederland ook een AAA-status.

Financial Times maakte een overzicht van financiële gevolgen van de geplande Brexit.