Turkije biedt excuses aan voor neerhalen Russisch vliegtuig

Poetin zou een brief hebben ontvangen waarin Erdogan zich verontschuldigt voor het incident.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Foto Emmanuel Dunand/AFP Photo

Turkije heeft zijn excuses aangeboden voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens in november van vorig jaar. Dat heeft een woordvoerder van de Russische president Poetin maandag laten weten tijdens een persconferentie, zo melden persbureaus AP en Reuters.

Poetin zou een brief hebben ontvangen van Erdogan, waarin hij de familie van de gestorven piloot condoleerde en om vergiffenis van Poetin vroeg. Het Turkse leger had de straaljager neergehaald omdat het in het Turkse luchtruim zou zijn geweest. Een van de twee piloten zou vervolgens zijn doodgeschoten door Turkse rebellen.

Handelsbeperkingen

Het incident leidde tot onenigheid tussen de twee landen. Volgens Rusland had het vliegtuig alleen boven Syrië gevlogen en het Turkse luchtruim niet geschonden, terwijl Turkije volhield dat het Russische vliegtuig wel degelijk boven Turkije vloog. Bovendien zou Turkije tien waarschuwingen hebben gegeven, voordat Turkse F-16’s het vuur openden.

Rusland eiste excuses, maar tot op heden had Turkije zich nog niet verontschuldigd voor het incident. Als reactie stopte Rusland met het aanbieden van pakketreizen naar Turkije, en legde het een verbod op de import van de meeste landbouwproducten uit Turkije. Poetin had gezegd dat de handelsbeperkingen niet opgeheven zouden worden totdat Erdogan zijn excuses zou aanbieden.

Volgens AP had de Turkse premier Binali Yildirim eerder op maandag laten weten dat er “mooie ontwikkelingen” waren met betrekking tot Rusland, maar dat hij geen verdere details heeft gegeven.

Maandag meldde Reuters dat de man die wordt verdacht de Russische piloot van de straaljager om te hebben gebracht, alsnog vervolgd wordt. Hij werd in maart opgepakt, maar in mei oordeelde een rechtbank dat er te weinig bewijs was tegen de man.