Sterke kerel weet wat hij wil: met de besten sprinten in Tour

Dylan Groenewegen wint het NK bij de profs. De 23-jarige sprinter vertrekt als kopman voor de vlakke etappes naar de Tour.

Dylan Groenewegen sprint naar de nationale titel bij de profs.
Dylan Groenewegen sprint naar de nationale titel bij de profs. Foto ANP/Orange pictures

Tussen de Brouwersdam en het Franse Mont Saint-Michel ligt een paar honderd kilometer en voor Dylan Groenewegen een week vol verwachting. Net 23 jaar is de sprinter van de Lotto-Jumboploeg, en na zijn eerste nationale titel zal hij zaterdag debuteren op het hoogste podium in de Tour de France. Met wie weet in de eerste etappe meteen een gevecht met de snelste mannen van het peloton: Marcel Kittel, André Greipel of Mark Cavendish. Angst kent Groenewegen niet. „Het doel is op deze lijn door te gaan”, jubelde hij na het NK voor de microfoon van de NOS. „Ik had al veel vertrouwen, en nu in het rood-wit-blauw wordt het helemaal geweldig.”

Eindelijk weer een Nederlandse sprinter die zich in vlakke Tourritten kan mengen in de strijd om de zege? „Waarom zou Groenewegen dat niet kunnen”, vindt Jeroen Blijlevens, die in 1998 als laatste Nederlander een massasprint won in de Tour. Als chauffeur in de Ster ZLM Toer, in de aanloop naar het NK, zag hij Groenewegen in de derde etappe naar alweer zijn zesde zege van dit seizoen sprinten. „Jonge sprinters breken vaker snel door”, zei Blijlevens, zelf ook 23 jaar bij zijn eerste van vier sprintzeges in de Tour. Maar winnen van de toppers? „Dylan heeft laatst in Keulen ook Greipel al verslagen.”

Zelfs de vaak voorzichtige ploegleiding van Lotto-Jumbo is lyrisch over de mogelijkheden van de nieuwe nationaal kampioen. „Als jonge sprinter kun je makkelijker een keer winnen dan dat je als klimmer Froome bergop verslaat”, stelt technisch directeur Nico Verhoeven. „Als je kijkt naar de uitslagen die Dylan dit jaar rijdt, heeft hij in elk geval kans om te sprinten voor een korte uitslag.” Al waakt hoofdcoach Merijn Zeeman voor te hoge verwachtingen. „Dylan is nog jong, we hebben een plan gemaakt richting 2018. Dan willen we met hem een rit winnen in de Tour.”

Begin vorig seizoen vroegen velen zich af wat de toen nieuwe ploeg Roompot zag in de Amsterdammer van het bescheiden Team Join-S De Rijke. Als belofte winnaar van de Ronde van Vlaanderen onder 23 jaar, maar verder? Groenewegen stal in april de show met een lange vlucht in de Ronde van Vlaanderen en versloeg in september toppers als Tom Boonen en Bryan Coquard in een massasprint in de Brussels Cycling Classic. Hij leerde van ploegleiders als Jean-Paul van Poppel (negenvoudig sprintwinnaar in de Tour), Erik Breukink en Michael Boogerd. „Hij heeft precies in zijn hoofd wat hij de komende jaren wil”, typeert Boogerd. „En hij heeft er alles voor over om dat te bereiken.”

Lotto-Jumbo, de enige Nederlandse ploeg op het hoogste niveau, hapte snel toe. „Goed dat Roompot Nederlandse renners de kans geeft”, zegt Verhoeven. „Als ze op dat niveau met de besten meegaan, weet je dat ze kunnen doorgroeien tot echte toppers.” Ondanks een zware knieblessure stond Groenewegen er in zijn nieuwe omgeving direct, met ritwinst in de Ronde van Valencia en de Driedaagse van West-Vlaanderen. Verhoeven: „Dat gaf wel aan dat hij een ambitieuze, sterke kerel is.”

Al voor de ZLM Toer en de afmelding van Robert Gesink wist Groenewegen dat hij zou debuteren in de Tour. En dat hij kopman was op het NK. Zie hem de hele ochtend geroutineerd uit beeld blijven, verstopt achter brede ploeggenoten in het peloton. Om na 212 kilometer op de Brouwersdam precies op het juiste moment toe te slaan. Hoe makkelijk het mis kan gaan in een massasprint bewees Wim Stroetinga, die door een fout van een ploegmaat te vroeg moest aangaan. Groenewegen liet zich niet verrassen, sloeg met een machtige jump alsnog toe en bezorgde zijn ploeg de eerste titel sinds 2009. „Ik ben blij dat ik het werk van mijn ploeg heb kunnen bekronen.”

Trainer Zeeman – die eerder met de topsprinters Kittel en Degenkolb werkte – ziet dat ‘powerhouse’ Groenewegen snel progressie maakt, mede door zijn specifieke sprintoefstof. Ook in de hiërarchie van de ploeg stijgt zijn ster snel. „Hij heeft uitstraling, toont op zijn manier leiderschap, zorgt dat de ploeg voor hem rijdt.” Lotto-Jumbo hoeft in de Tour de koers niet te dragen, dat is aan Etixx-Quickstep van favoriet Kittel. Maar de ploeg zal er staan voor de jonge topsprinter in het rood-wit-blauw. „Ik zie de jongens voor elkaar knokken. Voor de sfeer is dit heel goed.”