Kiezers vóór vliegveld Nantes

Een meerderheid (55,1 procent) van de kiezers rond de stad Nantes heeft zondag in een referendum gestemd vóór de aanleg van een vliegveld in een groen gebied ten noorden van de stad. Sinds begin jaren 60 is over het vliegveld bij het dorp Notre-Dame-des-Landes gesteggeld. De uitslag betekent niet dat voor de fanatieke tegenstanders de strijd is gestreden. Hoewel het departementale referendum formeel niet meer dan een ‘consultatie’ was, beloofde premier Manuel Valls vorige week zich te houden aan de keus van de circa 900.000 stemgerechtigden. De zadistes, links-anarchisten die de bossen waar het vliegveld komt sinds 2010 bezet houden, „zullen ongeacht het resultaat moeten vertrekken”, dreigde hij. Een poging in 2012 om de bezetting te beëindigen, liep na een veldslag tussen actievoerders en politie op niets uit. De strijd werd landelijk een symbool voor de radicalisering van het verzet tegen het gangbare politieke en economische systeem. De boerderij van Sylvain Fresneau moet plaatsmaken voor het vliegveld, maar de veehouder is niet van plan te vertrekken. Hij denkt dat een nieuwe ontruiming nog even op zich laat wachten. „Frankrijk verkeert in een situatie van noodtoestand vanwege terreur, er is een EK voetbal en er zijn vakbondsdemonstraties. Er is bij de politie nu totaal geen capaciteit voor een oorlogje op het platteland.”