President Zuma moet Staat ruim half miljoen terugbetalen

De Zuid-Afrikaanse president gaf 16 miljoen dollar uit aan de verbouwing van zijn privévilla.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.
De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Foto Siphiwe Sibeko/ Reuters

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma moet de staat ruim 500.000 dollar terugbetalen in het schandaal rondom zijn woning, dat heeft het ministerie van Financiën in Zuid-Afrika maandag aanbevolen volgens Reuters.

In maart oordeelde de Zuid-Afrikaanse Hoge Raad dat Zuma een deel van de 16 miljoen dollar moet terugbetalen, die Zuma gebruikte om zijn woning in de gemeente Nkandla te renoveren. De Hoge Raad gaf het ministerie zestig dagen om met een “redelijk voorstel” te komen. Van de 16 miljoen zou de president nu dus slechts 510.074 dollar moeten terugbetalen.

Rondom het huis bevinden zich onder meer een zwembad, amfitheater en grond waar vee en kippen worden gehouden.

Werkloosheid en dreigende recessie

De enorme privé-uitgaven van Zuma staan in schril contrast met de economische situatie in Zuid-Afrika. Het land heeft te maken met een werkloosheid die tot recordhoogte is gestegen. De dreigende recessie heeft de populariteit van Zuma geen goed gedaan, met de lokale verkiezingen van augustus op komst.

Zuma wist zijn positie dankzij steun van regeringspartij ANC tot nu toe te behouden. In april overleefde hij een afzettingsprocedure wegens vermeende corruptie.

Corruptie

De Hoge Raad oordeelde eerder dat Zuma, sinds 2009 aan de macht in Zuid-Afrika, alsnog vervolgd kan worden voor corruptie. Een eerder vonnis in 2009 om honderden corruptie-aanklachten te laten vallen, is gebaseerd op “irrationele gronden”.

De corruptiezaak draait om het betalen van steekpenningen aan de president bij een wapendeal. Zuma’s eigen financieel adviseur werd in 2005 veroordeeld vanwege het aannemen van steekpenningen van het Franse wapenbedrijf Thales. Zuma werd daarna door toenmalig president Mbeki aan de kant werd gezet als vice-president. Aanklachten tegen Zuma zelf werden vlak voor zijn aantreden als president in 2009 ingetrokken vanwege vormfouten.

Dat besluit was mede genomen op basis van onderschepte telefoongesprekken die waren ingebracht door het team rond Zuma. Zij wilden hiermee aantonen dat de aanklachten werden ingegeven door een politieke samenzwering tegen zijn benoeming.