‘Israël en Turkije hebben akkoord bereikt over herstel van hun diplomatieke relaties’

Na zes jaar hebben Israël en Turkije een akkoord bereikt over het herstel van hun diplomatieke relaties. Dat heeft een Israëlische functionaris gezegd. De Israëlische krant Haaretz meldt dat de deal waarschijnlijk maandag officieel wordt bekendgemaakt.

Israël en Turkije waren decennialang bondgenoten tot in mei 2010 een Turks schip, dat hulpgoederen naar de Gazastrook wilde brengen, werd geënterd door Israëlische militairen. Daarbij werden tien Turkse opvarenden doodgeschoten.

Volgens Israël handelden de militairen uit noodweer omdat ze werden aangevallen. Turkije was woedend. Het trok zijn ambassadeur terug uit Israël, zegde de militaire samenwerking op en wees de Israëlische ambassadeur uit. In 2013 bood de Israëlische premier Netanyahu zijn excuses aan voor het incident en beloofde de nabestaanden een schadevergoeding.

Turkije hield twee jaar lang vol geen behoefte te hebben aan herstel van de relaties, tenzij Israël de blokkade van Gaza zou opheffen. Tegelijk eiste Israël dat Turkije niet langer leiders van de fundamentalistische beweging Hamas onderdak zou geven in Turkije.

Over beide onderwerpen zouden de landen nu een deal bereikt hebben. Ook zal Turkije ervoor zorgen dat er geen claims ingediend kunnen worden tegen Israëlische militairen en zal Israël 20 miljoen dollar overmaken aan nabestaanden van de slachtoffers. (NRC)