‘Ontvoerde’ De J. vond in eigen auto horloge Everink

Tenniscoach Mark de J. zei maandag bij de pro formazitting in de zaak-Everink onschuldig te zijn. Maar het OM vond een horloge van Everink bij de verdachte thuis en in zijn auto bloedsporen van de zakenman.

Voorzitter Mr. Den Otter (M), vooraan verdachte Mark de J. en rechts van hem zijn advocaat Mr. Pieter Hoogendam tijdens de pro forma-zitting in de zaak rondom de tenniscoach die verdacht wordt van de de moord op zakenman Koen Everink.
Voorzitter Mr. Den Otter (M), vooraan verdachte Mark de J. en rechts van hem zijn advocaat Mr. Pieter Hoogendam tijdens de pro forma-zitting in de zaak rondom de tenniscoach die verdacht wordt van de de moord op zakenman Koen Everink. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Op de wijzerplaat van het horloge van Koen Everink zat bloed. Het horloge, een zilverkleurige IWC, advieswinkelprijs 22.300 euro, werd maanden na zijn dood gevonden bij de zus van tenniscoach Mark de J. thuis. Daar leidde het spoor naartoe nadat de 29-jarige De J., verdachte in de moordzaak op de zakenman, in de gevangenis tegen zijn ouders had gefluisterd dat hij het horloge bezat en het bij hen had neergelegd. Waarna zijn ouders het uurwerk, volgens justitie, onderbrachten bij de zus.

Mark de J. zei maandag bij de pro-formazitting in de zaak-Everink onschuldig te zijn. Maar volgens de rechter wijst het horloge, samen met een bloedspoor van de zakenman in de auto van De J., op een “ernstige verdenking”. De rechtbank in Utrecht oordeelde daarom dat Mark de J. voorlopig in voorarrest zal blijven. Ook werd hem geadviseerd mee te werken aan een gedragskundig onderzoek.

Op 4 maart werd Everink dood in zijn huis in Bilthoven gevonden. Hij was om het leven gebracht door steken, onder meer van messen uit een messenblok. Mark de J., destijds tenniscoach van Robin Haase, was op de avond van zijn overlijden bij de zakenman op bezoek. Aanvankelijk werd hij als getuige gezien. Dat veranderde toen De J. eind maart werd gearresteerd op Schiphol, tot verbazing van tennisser Robin Haase met wie hij zojuist was teruggekeerd van een toernooi in Amerika.

Wie was Koen Everink? Lees ook: Tegen wil en dank maakte Badr Hari hem BN’er

De J., die maandag voor het eerst in het openbaar sprak, zei er niets van te begrijpen. Sinds zijn aanhouding zit hij al 96 dagen “onschuldig vast”. Zijn leven staat op zijn kop en zijn baan en carrière is hij kwijt. En dat terwijl het dossier “erg misleidend” en “feitelijk onjuist” is. Volgens De J. is sprake van een “tunnelvisie” bij justitie.

Gekidnapt

Zelf verklaart Mark de J. dat hij die avond is gekidnapt. Toen hij ‘s avonds het huis van Everink verliet, werd hij zijn auto uitgetrokken door vier mannen. Hij werd achterin gezet, met iemand naast hem, een ander achter het stuur, en kreeg een muts over zijn hoofd. Enkele van de mannen verlieten de auto en kwamen na pakweg tien minuten terug. Wat er in de tussentijd gebeurde, weet De J. niet. De volgende dag vond hij het horloge in de auto. Ook het bloedspoor van Everink op zijn passagiersstoel is daarmee verklaard.

De J. was voorzichtig en daar wordt-ie nu op afgerekend.

Volgens zijn advocaat, Pieter Hoogendam, is het logisch dat hij het horloge niet naar de politie bracht. Die mannen volgden hem al een tijdje. Ze wilden informatie over Everink en kwamen langs bij een tennistoernooi in Volendam, in Hoorn en groetten hem quasi-nonchalant bij een tennistoernooi in Ahoi. De J. werd bedreigd en als hij over hen of over het horloge zou spreken zou hij het niet overleven. Zijn advocaat: “De J. was voorzichtig en daar wordt-ie nu op afgerekend.”

Volgens justitie is er geen enkel bewijs dat De J. is gekidnapt. Er zijn geen getuigen en geen signalementen. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens haar dat De J. een schuld had van enkele tienduizenden euro’s bij Koen Everink. Samen verbleven ze regelmatig op goksites en in oktober was over een lening al eens ruzie geweest tussen de twee. Tennisser Robin Haasse zou hebben verklaard dat De J. slecht was in terugbetalen. Ook had De J. zijn ouders borg laten staan voor een lening bij Everink – zijn ouders wisten van niets. Maar volgens de advocaat van De J. speelde in maart rond het overlijden van Everink geen conflict meer tussen Everink en zijn cliënt en was hun relatie “genormaliseerd”.

In september gaat de zaak verder met een regiezitting.