Negen jaar cel voor de oud-premier van Moldavië

Vlad Filat is volgens de Moldavische rechtbank schuldig aan omkoping.

Angela Merkel (L) en Vlad Filat (L) in augustus 2012.
Angela Merkel (L) en Vlad Filat (L) in augustus 2012. AFP / Vadim Denisov

De voormalige minister-president van Moldavië Vlad Filat heeft negen jaar cel opgelegd gekregen. De Moldavische rechtbank achtte hem onder andere schuldig aan omkoping, zo meldt persbureau AP.

De rechtbank oordeelde ook dat spullen van Filat worden ingenomen, waaronder vastgoed, auto’s en aandelen. Volgens Filat zijn de beschuldigingen onzin en is de zaak politiek ingestoken. Tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend.

De oud-premier werd in oktober gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalig fraudeschandaal. Die zaak staat los van deze gerechtelijke uitspraak.

Filat was minister-president van 2009 tot 2013 met een pro-Europese regering. Ook de huidige premier Pavel Filip, die begin dit jaar aantrad, geldt als pro-Europees.

Instabiel

De voormalige Sovjetrepubliek is al enkele jaren politiek instabiel. In het arme land tussen tussen Roemenië en Oekraïne strijden pro-Russische en pro-Europese partijen om de macht.

Lees meer over de politieke onrust in het land: In Moldavië tekent zich een eigen ‘Maidan’ af

Moldavië heeft in 2014 een associatieverdrag met de Europese Unie gesloten. Moskou reageerde daarop met sancties die het land economisch extra onder druk hebben gezet.

Nederland is voornemens om eind dit jaar een diplomatiek kantoor te openen in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Dat maakte minister Koenders van Buitenlandse Zaken eerder deze maand bekend tijdens zijn bezoek aan het Oost-Europese land.