Lionel Messi (29) stopt als Argentijns international

Hij miste zondag een strafschop in de finale van de Copa América. Chili versloeg Argentinië daarin na penalty’s.

Lionel Messi durft niet te kijken wanneer Chili mag aanleggen voor de beslissende strafschop in de finale van de Copa América.
Lionel Messi durft niet te kijken wanneer Chili mag aanleggen voor de beslissende strafschop in de finale van de Copa América. Foto Mike Stobe/Getty Images

De Argentijnse sterspeler Lionel Messi stopt als international. Dat heeft de aanvaller bekendgemaakt nadat hij met zijn land de finale van de Copa América verloor van Chili. Messi miste in de beslissende strafschoppenreeks een penalty.

Het besluit komt voor velen onverwacht. De sterspeler is met zijn 29 jaar nog relatief jong. maar verloor met Argentinië zijn derde finale in drie jaar tijd. Eerder zag hij de WK-titel in 2014 naar Duitsland gaan en versloeg Chili Argentinië ook al in de finale van de Copa América in 2015. In een reactie op zijn besluit liet hij tegenover TyC Sports weten:

“Het is een schande, maar het is zoals het is. Het is mij blijkbaar niet gegeven om een prijs te winnen met Argentinië en dat doet pijn: mij meer dan enig ander. Ik denk dat dit het beste is voor mij en voor iedereen. Ik heb vier finales gespeeld, maar steeds verloren. De nationale ploeg is blijkbaar niets voor mij.”

Messi kwam 113 keer uit voor zijn land en scoorde daarin 55 keer. De aanvaller wordt door velen beschouwd als de beste speler van zijn generatie en misschien wel beter dan zijn landgenoot Diego Maradona. In tegentelling tot Pluisje, die Argentinië in 1986 mede met hulp van de hand van God naar de wereldtitel leidde, wist de speler van Barcelona echter geen grote titel te winnen met zijn land.

Chili wint Copa América.

Winnaar van de Copa América werd voor het tweede jaar op rij Chili. Er waren penalty’s nodig om het duel te beslissen, nadat na 120 minuten voetbal nog altijd niet was gescoord in het Metlife Stadium in New Jersey. Dat was vooral te danken aan de keepers van de beide landen: Argentijn Sergio Romero en Chileen Claudio Bravo. Beiden wisten met een aantal goede reddingen de nul vast te houden. In het verhitte duel kregen Marcos Rojo (Argentinië) en Marcelo Diaz (Chili) de rode kaart.

Terwijl de Chileense speler Arturo Vidal de eerste penalty gestopt zag worden door Romero, was sterspeler Lionel Messi als eerste aan de beurt voor de Argentijnen. De aanvaller, die nog altijd geen grote prijs heeft gepakt als international, schoot zijn strafschop echter hoog over Barcelona-ploeggenoot Bravo.

Nadat ook Lucas Biglia later in de serie miste voor de Argentijnen, mocht Francisco Silva aanleggen voor winst van de Chilenen. Zijn schot eindigde in de rechterhoek achter keeper Romero. Daarmee bezorgde hij zijn land de tweede Copa América op rij, nadat vorig jaar in de finale eveneens Argentinië werd verslagen.

Copa América

De Copa América is het kampioenschap van de Zuid-Amerikaanse landen, vergelijkbaar met het EK dat nu aan de gang is. Normaal nemen er twaalf teams deel: de tien leden van voetbalbond CONMEBOL plus twee geïnviteerde landen. Voor de jubileumeditie, ter ere van het honderd jarig bestaan van het toernooi, werden dit jaar zestien ploegen toegelaten. Gastland was de Verenigde Staten. De Copa América wordt in een onregelmatig ritme gehouden: na edities in 2015 en 2016 volgt het volgende kampioenschap in 2019.