Mark Rutte is één van de Zomergasten

De nieuwe presentator Thomas Erdbrink maakte dat maandag bekend. De premier zal op 4 september aanschuiven.

Premier Mark Rutte zal op 4 september zijn favoriete fragmenten vertonen in het televisieprogramma Zomergasten.
Premier Mark Rutte zal op 4 september zijn favoriete fragmenten vertonen in het televisieprogramma Zomergasten. Foto Lex van Lieshout/ANP

Minister-president Mark Rutte is komend seizoen één van de gasten in het VPRO-televisieprogramma Zomergasten. De VVD’er zal in de laatste aflevering op 4 september zijn favoriete fragmenten bespreken met de nieuwe presentator Thomas Erdbrink.

De interviewer maakte de komst van Rutte maandagochtend bekend vanuit zijn woning in Teheran (Iran):

De timing van Rutte’s komst is pikant. Komend voorjaar zullen er, mits het kabinet niet eerder valt, Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. De premier zelf is verheugd dat hij gevraagd is voor het programma, zo geeft hij aan op de website van het televisieprogramma:

“Ik ben een trouwe kijker van Zomergasten. De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert. Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit.”

Andere gasten later bekend

Deze week onthult Erdbrink, die Wilfried de Jong opvolgt als presentator, elke dag een nieuwe gast van het televisieprogramma. Eerder al werd bekend dat er dit seizoen, dat op zondag 31 juli begint, drie mannen en drie vrouwen zullen aanschuiven.

Rutte is de tweede minister-president die drie uur lang zijn favoriete televisiefragmenten mag tonen. Dries van Agt ging hem in 2003 voor. Dat was echter ruim na het einde van zijn ambtstermijn.