Leuk zo’n Italiaans dorpje, maar hebben ze ook Wifi?

Roamingkosten in het buitenland zijn vaak extreem hoog. Toch kan Facebooken op vakantie best betaalbaar zijn.

Altijd slim als je goedkoop wil internetten op vakantie: een lokale simkaart kopen.
Altijd slim als je goedkoop wil internetten op vakantie: een lokale simkaart kopen. Foto Getty Images

We doen wel of het rustgevend is, met de smartphone zonder 4G op vakantie, maar het is natuurlijk hoogst irritant. De campingwifi is traag, je hebt geen routeplanner, en in dat leuke Italiaanse dorpje loop je zonder 4G alle leuke restaurantjes voorbij. Maar: als je je dataroaming aanzet, lopen de kosten snel op.

Hoe gebruik je zo goedkoop mobiel internet in het buitenland? Zeven vragen

1Werden die roamingkosten niet afgeschaft?

Nog een jaartje geduld: volgend jaar juni worden de roamingkosten binnen de Europese Unie afgeschaft. Tot die tijd blijft het extreem duur om met je eigen provider in het buitenland op internet te gaan: binnen de Europese Unie betaal je gemiddeld zo’n 25 cent per MB – als je via Spotify tien liedjes streamt ben je 8 euro kwijt.

Een tussenoplossing voor een weekendtripje zijn de vakantiebundels die je provider aanbiedt: dat is vaak zo’n vijf keer goedkoper. Die bundels hebben wel een datalimiet: voor langere vakanties waar je meer data gaat gebruiken, is dat dus niet handig.

2Wat is dan de goedkoopste oplossing?

Een lokale simkaart van het vakantieland kopen. Dat kun je van tevoren online doen, maar het goedkoopste is om ‘m in het land zelf te kopen: op de luchthaven, in de supermarkt of in telecomwinkels. Vraag naar een ‘tourist simkaart’ of prepaid simkaart. Je kunt dan kiezen uit een bepaald aantal gigabyte (zoals 1 GB, 5 GB of 10 GB), en vaak kun je dat opwaarderen als het op is. De simkaart verloopt vanzelf, daar hoef je niets voor te doen.

3Hoeveel kost een simkaart in het buitenland?

De kosten verschillen per aanbieder – vaak vanaf 30 euro. Het ligt ook aan de hoeveelheid GB die je kiest. Kijk van tevoren welke aanbieder in jouw vakantiegebied een goed bereik heeft, en of de provider 3G of 4G aanbiedt. Nog iets om in de gaten te houden: of de provider ‘tethering’ toestaat: daarmee maak je van je smartphone een persoonlijke hotspot, zodat je ook andere apparaten via je smartphone met internet kunt verbinden.

4En wat doe ik met die lokale simkaart?

Je hebt een aantal opties. De makkelijkste is ‘m gewoon in je smartphone stoppen: je eigen simkaart eruit, de lokale simkaart erin. Je kunt je smartphone dan gebruiken zoals in Nederland: WhatsApp, Facebook en Snapchat erop los. Controleer wel even goed van tevoren dat of je telefoon ‘simlockvrij’ is, dus dat het is toegestaan andere simkaarten erin te stoppen.

Het nadeel is dat je niet meer telefonisch bereikbaar bent op je eigen mobiele nummer: smsjes en telefoontjes komen niet aan. Je zou daarom een extra mobieltje mee kunnen nemen, zodat je met twee telefoons op zak loopt: een met de lokale simkaart, de ander met je eigen simkaart. Of installeer een appje zoals ‘roamer’ die hier een oplossing voor heeft zodat mensen je toch op je normale nummer kunnen bellen.

5Zijn er nog andere opties mogelijk?

Een ‘portable hotspot’ kopen en de lokale simkaart daarin stoppen. Dat is een apparaatje - zo groot als een creditcard –dat draadloos internet uitstraalt, meestal met een bereik van ongeveer 15 meter. Het grote voordeel is dat al je apparaten die internet nodig hebben (laptop, een paar telefoons, tablet etc.) hiermee van 4G voorziet. Hotspot mee in je tas, en het hele gezin kan er gebruik van maken. Een beetje alsof je je eigen modem van thuis mee hebt.

De batterijduur van de portable hotspot is meestal rond de zes uur. De kwaliteit van internet hangt af van de signaalsterkte van je provider, dus van de simkaart die je erin hebt gestopt. Ook hier moet je dus nadenken welke provider je kiest, en hoeveel GB je wil.

6Klinkt goed. Wat kost zo’n portable hotspot?

Het goedkoopste is om er eentje te kopen in elektronicazaken (vanaf ongeveer 60 euro) en daar vervolgens een lokaal simkaartje in te stoppen. Ze zijn ook kant-en-klaar mét lokale simkaart te huur. Je vindt ze online bij Wereldwijd Wi-Fi, KeepGo en Prepaidzero. Dat is wel duurder dan zelf een kopen.

7En wat als ik door verschillende landen reis?

Dan kun je een wereldsimkaart overwegen: je betaalt een vast bedrag voor de simkaart, en kunt vervolgens in elk land waar je komt het aantal GB opwaarderen.