Kosten door noodweer veel hoger dan gedacht

Alleen al in de gemeente Someren wordt de schade geschat op zeker 500 miljoen euro.

Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer.
Een enorm kassencomplex in het Brabantse Asten is zwaar beschadigd door het noodweer. Foto: ANP / PAUL RAATS

Het noodweer van de afgelopen weken heeft boeren en tuinders in het zuidoosten van Nederland een veel grotere financiële klap toegebracht dan eerder werd verondersteld. Alleen al in de gemeente Someren, nabij Eindhoven, wordt de schade geschat op zo’n half miljard euro. Dat meldt het Eindhovens Dagblad maandag.

Door het extreme noodweer van de afgelopen week is er in Someren bijna geen kas meer heel. Nu er een beter beeld is van de schade, vallen de geschatte kosten veel hoger uit. Henriëtte Driessen, plaatselijke voorzitter van landbouworganisatie ZLTO tegenover het Eindhovens Dagblad:

“Het wordt steeds meer bekend wat de gevolgen zijn. Hoeveel bedrijven, auto’s en huizen zijn getroffen. Zo komen wij tot dat bedrag.”

Eerder schatte de ZLTO de schade op zeker 100 miljoen euro. Voor de boeren in de regio komen de financiële gevolgen van het noodweer bovenop de schade die ze eerder al leden door wateroverlast.

Vooral donderdag veel schade

Vooral op donderdag richtten grote hagelstenen enorme schade aan in onder meer kassen. Na het noodweer van donderdag sprak landbouworganisatie LTO van een schade van “vele tientallen miljoenen euro’s”.

Het ministerie van Economische Zaken schuift maandag aan bij het crisisoverleg over de enorme landbouwschade die hagelbuien hebben aangericht in de regio. De landbouworganisaties vinden dat de getroffen landbouwers niet alleen voor de schade moeten opdraaien. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) bezoekt woensdag ook enkele getroffen boerenbedrijven.