Kijken: skiën te midden van de Talibaan

Deze documentaire neemt je mee de bergen van Afghanistan in, waar de Hazara leven. Ze dromen van een skigebied met internationale allure.

Foto printscreen Al Jazeera

Ver weg van de Oostenrijkse après-skibars, in een gebied dat omringd wordt door de Talibaan, ligt het skigebied van Bamiyan. Het gebied heeft geen skiliften, pistes zijn niet geprepareerd en sommige skiërs moeten het doen met houten plankjes onder hun voeten, maar er wordt geskied.

De Bamiyan regio wordt bevolkt door de shi’itische Hazara minderheid, die ongeveer 10 procent van de bevolking van Afghanistan vormt. De toenemende onrust in de rest van het land en de hernieuwde groei van de sunnitische Talibaan vormt een bedreiging voor de Hazara, die eerder al aangevallen werden door de Talibaan, maar vooralsnog blijft grote onrust uit.

Toch hebben de Hazara grootse plannen met het skigebied: ze willen dat er skiliften komen en dat het gebied avonturiers van over de hele wereld aantrekt. Een handvol toeristen zoekt het avontuur al op in de Afghaanse bergen, maar het is afwachten of genoeg anderen het ook aandurven.

Deze korte documentaire van Al Jazeera geeft je een kijkje in het leven van de veerkrachtige Hazara die ondanks de armoede en gevaar in skiën hun ontspanning en toekomst zien.