Italië en IJsland verrassend door naar kwartfinales

De Italianen winnen verdiend met 2-0 van titelhouder Spanje. IJsland verslaat Engeland met 2-1.

Oud-Ajacied Kolbeinn Sigthorsson is het middelpunt van de vreugde na zijn doelpunt: 2-1.
Oud-Ajacied Kolbeinn Sigthorsson is het middelpunt van de vreugde na zijn doelpunt: 2-1. Foto: REUTERS/Yves Herman

Italië en IJsland hebben zich verrassend geplaatst voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap voetbal. Italië won verdiend van titelhouder Spanje (2-0), IJsland versloeg Engeland (2-1).

De IJslanders, die tijdens de kwalificatie twee keer wonnen van Oranje, kregen al in de vierde minuut een domper te verwerken: Wayne Rooney maakte uit een makkelijk gegeven strafschop de 1-0. Twee minuten later scoorde Ragnar Sigurdsson echter al de gelijkmaker. In de achttiende minuut bracht Kolbeinn Sigthórsson (ex-AZ en ex-Ajax) IJsland vervolgens op voorsprong. Engeland drong daarna wel aan, maar IJsland hield goed stand en kreeg zelf ook nog mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen.

De Engelse bondscoach Roy Hodgson nam direct na de wedstrijd ontslag. IJsland ontmoet zondag Frankrijk in de kwartfinales.

Zo vierde IJsland de overwinning:

Italië - Spanje

De Italianen namen met een overwinning op Spanje wraak voor de finale van vier jaar geleden, die kansloos met 4-0 werd verloren van de Spanjaarden. La Squadra Azzurra was zeker in de eerste helft de bovenliggende partij. Zo redde doelman David De Gea de Spanjaarden meerdere keren, zoals bij een kopbal van Pellè in het begin van de wedstrijd.

In de 33ste minuut kon ook De Gea een treffer echter niet tegenhouden: de snoeiharde verdediger Giorgio Chiellini anticipeerde goed op een vrije trap van Éder, die door De Gea werd losgelaten: 1-0.

In de tweede helft gebeurde wat van de Italianen kon worden verwacht: vanuit een goed georganiseerde defensie werd Spanje het voetballen onmogelijk gemaakt. Nadat de Spaanse spelbepaler Andrés Iniesta en verdediger Gerard Piqué bijna de 1-1 hadden aangetekend, maakte Pellè uit een counter de 2-0.

Italië neemt het zaterdag in de kwartfinale op tegen Duitsland.