Israël en Turkije heropenen ambassades

De landen verbraken in 2010 de diplomatieke betrekkingen na de Israëlische beschieting van een Turks schip.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Menahem Kahana / AFP

Binnen enkele weken zullen Turkije en Israël weer ambassadeurs uitwisselen. Dat hebben de Turkse premier Binali Yildirim en zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Zondagavond meldde een Israëlische diplomaat al dat de landen een akkoord hadden bereikt om de banden, die in 2010 werden verbroken, te herstellen.

Volgens Yildirim zal het eerste schip met hulpgoederen voor Gaza deze week al vertrekken. Hoewel Yildirim zinspeelde op de mogelijkheid van Israëlische gasleveranties via Turkije aan Europese landen zei de regeringsleider dat het nu nog te vroeg is om over aardgasakkoorden te praten.

Netanyahu zei maandag dat de deal zal helpen bij het brengen van stabiliteit in het turbulente Midden-Oosten. De regeringsleider zei dat het akkoord iedere vorm van terroristische activiteit tegen Israël vanaf Turks grondgebied zal tegengaan. Israël drong er tijdens de onderhandelingen met Turkije op aan dat Ankara alles in het werk zou stellen om te voorkomen dat Hamas nog langer terreuraanvallen op Turks grondgebied kon voorbereiden.

Ruzie

De landen, ooit hechte bondgenoten, kregen in mei 2010 ruzie met elkaar. Een Turks schip, dat onderdeel uitmaakte van een scheepskonvooi dat hulpgoederen naar de Gazastrook wilde brengen, werd geënterd. Israëlische militairen schoten daarbij tien Turkse opvarenden van het schip Mavi Marmara dood, waarbij de militairen volgens Israël uit noodweer handelden.

Uiteindelijk trok Turkije zijn ambassadeur terug uit Israël en de Israëlische ambassadeur werd uitgewezen. Israël bood bij monde van premier Netanyahu in 2013 excuses aan voor het incident en beloofde de nabestaanden een schadevergoeding te betalen. Yildirim bevestigde maandag dat Israël 20 miljoen euro zal uitkeren aan nabestaanden en slachtoffers.

Volgens Yildirim is met het akkoord de Israëlische maritieme blokkade van de door Hamas bezette kuststrook “grotendeels” opgeheven. Netanyahu liet echter weten dat de blokkade in stand blijft. Hoewel hulpgoederen ongehinderd kunnen passeren, zal Israël niet toestaan dat zijn veiligheid in gevaar wordt gebracht, aldus Netanyahu.