Leger: heel Falluja is heroverd op IS

Vijf weken nadat het offensief om de Iraakse stad Falluja begon, zegt het leger de laatste verzetshaarden van Islamitische Staat te hebben verslagen. De staatstelevisie zond zondag beelden uit van premier Abadi bij het ziekenhuis van Falluja, zwaaiend met een Iraakse vlag. „Vandaag hebben onze troepen Falluja bevrijd”, zei Abadi, gekleed in de zwarte kleding van de antiterreureenheid. De herovering van Falluja, de eerste stad die in 2014 in handen viel van IS, betekent dat de regeringstroepen zich nu volledig kunnen richten op Mosul, de derde stad van het land. Maar de strijd daar verloopt stroef, vanwege diep wantrouwen tussen het leger en de Koerden. Er wonen nog zo’n 600.000 tot 800.000 mensen in Mosul. Analisten vrezen voor een nog groter humanitair drama dan in Falluja, waar tienduizenden burgers klem zaten tussen de strijdende partijen . (AP)