Extra maatregelen voor Sensation door dreiging

De gemeente Amsterdam heeft een alarmerend ‘signaal’ opgevangen dat betrekking heeft op het dancefeest.

Archiefbeeld uit 2009 van het dancefeest Sensation, dat toen nog Sensation White heette.
Archiefbeeld uit 2009 van het dancefeest Sensation, dat toen nog Sensation White heette. Foto Robert Vos/ANP

Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen rondom dancefeest Sensation, dat aanstaande zaterdag plaatsvindt. De actie gebeurt nadat er een “signaal” is opgevangen “dat betrekking heeft op Sensation”, schrijft de gemeente op haar website. Concreet betekent het dat alle bezoekers worden gefouilleerd, op het transferium onder de Arena geen auto’s mogen worden geplaatst en het gebied rondom het stadion wordt gecontroleerd.

Er is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen concrete dreiging voor een aanslag tijdens het dancefeest. “Want dan was het dreigingsniveau wel verhoogd en dat is niet het geval”, zegt een woordvoerder.”Het is normaal dat we bij dergelijke grote evenementen waarbij veel mensen samenkomen nauwkeurig een vinger aan de pol houden.”

Volgens de gemeente komt het vaker voor dat een dergelijk signaal, gericht op Amsterdam, wordt opgevangen:

“Het is een realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben. Net als in de rest van Nederland geldt daarom al enige tijd extra waakzaamheid bij onder meer grote evenementen. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig.”

Geen afgelasting

De zogeheten Amsterdamse driehoek (burgemeester, Officier van Justitie en hoofdcommissaris van de politie) denkt dat er geen aanleiding is om het evenement af te gelasten. De zichtbare en onzichtbare extra maatregelen moeten volgens de gemeente afdoende zijn om de veiligheid van bezoekers te garanderen.