Expositie Bal! bruist als een glas prosecco

Tentoonstelling 41 kunstenaars lieten zich inspireren door Paleis Soestdijk, van de tuinen en de wijnkelder tot de bibliotheek en het borduurkamertje.

Joep van Lieshout verrast met abstracte sculptuur in de wijnkelder. Foto Isidoor van Esch
Joep van Lieshout verrast met abstracte sculptuur in de wijnkelder. Foto Isidoor van Esch

Het is vrolijk, frivool, het bruist als je glas prosecco en iedereen lust het. Veel diepere gedachten moet je niet wijden aan de expsitie BAL! op Soestdijk, in de oude vertrekken van onze vroegere koningin Juliana, prins Bernhard, koningin Emma en prinses Anna Paulowna. De tentoonstelling, bestaande uit werk van 41 kunstenaars, voelt als een aangenaam zomerbriesje.

In Paleis Soestdijk is deze zomer voorlopig voor het laatst een tentoonstelling te zien met werk van kunstenaars die zich ingroeven in keuken, telefooncentrale, zilverkamer, bibliotheek, huiskamer, borduurkamer, geschenkenkamer en nog veel meer.

De vormgevers en kunstenaars zijn van verschillende pluimage: jong, oud, bekend en academieverlater. Allemaal werden ze gevraagd om nieuw werk te maken voor de ruimtes in, en het prachtige park rondom Soestdijk. Onder de bekende namen Krijn de Koning, Joep van Lieshout, Martijn Engelbregt, Studio Job en Christie van der Haak. Wat opvalt is dat de jonge talenten zoveel meer inhoud aan hun opdracht weten te geven dan de bekende namen.

Ronduit teleurstellend is het werk van Martijn Engelbregt, die niet verder is gekomen dan een aantal felkleurige skippyballen aan de ketting te leggen op de gazons rondom Soestdijk. Van Lieshout daarentegen verrast met een abstracte, moleculaire sculptuur in de oude, koele wijnkelder. Dit beeld staat op zichzelf maar is hier volstrekt op zijn plaats.

Imposant is de bijdrage van de Japanse kunstenaar Sachi Miyachi, die in een 250 jaar oude acacia buiten het paleis de grote, houten uitkijktoren heeft gebouwd die Soestdijk altijd ontbeerde. Vanaf de top van de toren, die je bereikt na een klim- en kruippartij, heb je een schitterend uitzicht op monumentale beuken, jonge acacia’s en het paleis.

In het paleis heeft de jonge modeontwerpster Christa van der Meer – afkomstig van de Koninklijke Academie in Den Haag – een teder monument gebouwd voor het borduurkamertje van koningin Emma. En Boris van Berkum heeft de oude porseleinkamer veranderd in een sprookjesachtig Winti-slangenparadijs.

Floris Schoonderbeek – ook een jong talent – bouwde op een open plek vlak bij de grote vijver een houten tentachtige constructie met kachel, bed, keuken en waterflessen. Surviving the Palace heet het werk en liggend op de tegelkachel, met de regen roffelend op het dak boven je hoofd, is het verleidelijk te fantaseren over de vraag of oud-bewoners Juliana en Bernhard zich hadden thuis gevoeld in deze stoere hide-out. Vast en zeker.

Beeldende kunst