2Doc: Hemelbestormers

In april 2014 vertrekt een Nederlandse expeditie, onder leiding van bergbeklimmer Wilco van Rooijen, naar de Himalaya met het doel de Cho Oyu te bedwingen. Met 8.201 meter is dit de op vijf na hoogste berg op aarde. Zowel bij een eerdere poging in 2009 als in 2011 is een Nederlander om het leven gekomen. Documentairemaker Geertjan Lassche gaat mee met deze zeven weken durende expeditie en probeert de drijfveren van de klimmers te achterhalen. Door zuurstofgebrek is filmen op deze extreme hoogte erg lastig, daarom heeft hij ter voorbereiding een half jaar lang intensief getraind.

Het resultaat is een boeiende documentaire (genomineerd op IDFA 2014), niet in de laatste plaats vanwege de spectaculaire natuurbeelden. Minstens zo fascinerend en bloedstollend zijn echter de intriges en morele dilemma’s die zich hoog op de berg afspelen. Expeditieklimmen is een harde tak van sport, waarin de Sherpa’s een belangrijke rol spelen. Zij kennen de berg en risico’s bij het beklimmen ervan het beste en spelen daarom een centrale rol bij het nemen van een moeilijke beslissing: doorgaan of omkeren?