‘Didi’ en zijn gouden …

Beelden van de training van Les Bleus, en dan Didier Deschamps die aanwijzingen geeft terwijl de nasale voice-over kinderlijke zinnetjes uitkraamt. Zo ongeveer gaat de imitatie van de Franse bondscoach op de Franse zender M6.

Deschamps is kennelijk niet de meest charismatische spreker. Mag allemaal zo zijn, maar intussen heeft hij zonder meer de meest interessante beslissingen genomen. Vooraf eigenlijk al, met het niet-selecteren, onder grote politieke druk, van Frankrijks meeste gerenommeerde spits Karim Benzema, die verwikkeld is in een treurig afpersingschandaal. En verdediger Mamadou Sakho, bij Liverpool op doping betrapt, werd ook niet opgeroepen.

Na de eerste wedstrijd gooide Deschamps er zomaar twee van zijn potentiële sterren uit, Antoine Griezmann en Paul Pogba. „Die waren niet blij”, zei Deschamps. Pogba was om tactische redenen op de bank gezet, zei Deschamps. En Griezmann? „Ik manage hem [je le gére]”, wat hij daar ook mee bedoelt. En pardoes, dankzij de twee invallers, werd Albanië overlopen.

Tegen Ierland, bij een achterstand van 1-0, gooide hij zondag halverwege de wedstrijd opnieuw zijn middenveld om. N’Golo Kanté eruit voor Kingsley Coman. Ierland werd in een tijdbestek van twintig minuten overlopen. Goudhaantje Griezmann scoorde twee keer, perfect bediend door eerst Bacary Sagna en daarna Olivier Giroud. Frankrijk door, Deschamps een genie?

Laat hem maar schuiven, met z’n management van ten halve gekeerd. ‘Een gouden pik’, zei Arjen Robben tijdens het WK 2014 over Louis van Gaal. Kan je ver mee komen.