‘Didi’ en zijn gouden …

Beelden van de training van Les Bleus, en dan Didier Deschamps die aanwijzingen geeft terwijl de nasale voice-over kinderlijke zinnetjes uitkraamt. Zo ongeveer gaat de imitatie van de Franse bondscoach op de Franse zender M6.

Deschamps is kennelijk niet de meest charismatisch spreker. Mag allemaal zo zijn, maar intussen heeft hij de meest interessante beslissingen genomen. Vooraf eigenlijk al, met het niet-selecteren van Frankrijks meeste gerenommeerde spits Karim Benzema, die verwikkeld is in een treurig afpersingschandaal. En verdediger Mamadou Sakho, bij Liverpool op doping betrapt, werd ook niet opgeroepen.

Voor het tweede groepsduel, met Albanië, gooide Deschamps er na een tegenvallend optreden tegen Roemenië zomaar twee van zijn potentiële sterren uit, Antoine Griezmann en Paul Pogba. Pogba was om tactische redenen op de bank gezet, zei Deschamps. En Griezmann? „Ik manage hem [je le gére]”, wat hij daar ook mee bedoelt. En pardoes, dankzij de twee invallers, Pogba en Griezmann dus, werd Albanië overlopen.

Tegen Ierland in de achtste finale gooide hij gisteren halverwege, bij een 1-0 achterstand, opnieuw zijn middenveld om. N’Golo Kanté eruit voor Kingsley Coman, een offensief spelertje en wat voor één. Ierland werd binnen twintig minuten weggespeeld. Goudhaantje Griezmann scoorde twee keer in korte tijd, perfect bediend door eerst Bacary Sagna en daarna Olivier Giroud.

Frankrijk door, Deschamps een genie? Laat hem maar schuiven, met z’n management van ten halve gekeerd. „Een gouden pik”, zei Arjen Robben tijdens het WK 2014 over de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal. Kan je ver mee komen.