Welke smartwatch past bij jou?

Vergeet de apps op je pols. Met een slim horloge ga je toch vooral fitnessen. Welke smartwatch past bij jou?

Hij is geen opschepper, maar op één ding laat Pebble-oprichter Eric Migicovsky zich graag voorstaan. „Ik denk dat ik van alle mensen op aarde het langst een smartwatch draag. Vrijwel nonstop, sinds eind 2010.” Met andere woorden: Migicovsky denkt te weten waarom we een slim horloge nodig hebben.

Pebble was de best verkopende smartwatch totdat vorig jaar de Apple Watch op de markt verscheen. Pebble begon als afstandsbediening van je telefoon (om berichten te lezen en muziek te bedienen zonder dat je het toestel te voorschijn haalt) en pronkte met apps. „Inmiddels zijn fitness en gezondheid het belangrijkste”, zegt Migicovsky. Pebble bouwde een health-applicatie en voegt aan toekomstige modellen een hartslagmeter toe. GPS zit er niet in, wel in de losse tracker Pebble Core. Die komt in januari 2017 op de markt.
Apps zijn voor Pebble bijzaak geworden. “We focussen ons”, zegt Migicovsky. Vandaar dat Pebble net veertig man ontsloeg - een kwart van het personeel.


Ook bij de Apple Watch zijn de apps nog weinig overtuigend. Leuk hoor, Twitter op je pols, maar het voegt weinig toe aan wat je telefoon al kan. Onlangs toonde Apple een voorproefje van WatchOS 3, het nieuwe besturingssysteem. Tot nu toe openden apps traag en zijn ze moeilijk te bedienen. Straks werkt dat beter, als ontwikkelaars rechtstreeks toegang krijgen tot het werkgeheugen en de knoppen van het horloge. Toch benadrukt Apple vooral de kwaliteiten van het horloge als luxe activiteitenmeter. Een nieuwe hardwareversie wordt niet voor september verwacht.

Van Android Wear, de derde categorie slimme horloges, verschijnt dit najaar een nieuwe versie. Daarmee zou je helemaal zonder telefoon kunnen werken. Je kunt bellen via wifi of een ingebouwde sim. Het horloge heeft een miniem toetsenbord ingebouwd om berichten te kunnen tikken. Handiger is spraakbesturing en handschriftherkenning: teken met je vinger letters op het scherm. Dat werkt overigens ook bij de Apple Watch, vanaf het najaar.

Hebbeding

De smartwatch is op dit moment nog een hebbeding voor wie geen bericht wil missen. Berichten en agendameldingen doorgeven doen ze (bijna) allemaal goed. De een pusht enkel de aankondiging door, de ander laat je ook complete e-mails lezen en WhatsAppjes beantwoorden. Als je een goed gesprek met iemand anders wil voeren, zet dan wel de meldingen even uit. Steelse blikken naar een zoemende pols komen ongeïnteresseerd over.

Ook voor wie van sporten houdt of graag meer zou willen bewegen kan een smartwatch een uitkomst zijn. Allemaal houden ze de stappen bij die je op een dag zet. Voor de een blijft het daarbij, de ander gaat all the way met het registreren van uiteenlopende sporten, het aantal verbrande calorieën en je hartslag. Controleer van tevoren wel of je horloge je favoriete sport-app ondersteunt.

En dan het uiterlijk. Waren smartwatches eerder groot en hoekig, tegenwoordig verschijnen er modellen die amper van gewone horloges zijn te onderscheiden – rond, met een altijd zichtbare klok en voorzien van stijlvolle banden van staal of leer.

Welke smartwatch past bij jou? Een greep uit het brede aanbod: van een simpel sporthorloge tot een luxe sieraad om je pols. We hadden eerst nog de TomTom Spark toe willen voegen, maar die kan nog altijd geen notificaties van je telefoon weergeven.

Er zijn nog geen goede objectieve testmethoden voor smartwatches; de cijfers zijn gebaseerd op  praktijkervaringen en persoonlijke smaak. We roepen dan ook geen winnaar uit.

Bekijk hier de specificaties:

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten
Klik om te vergroten

Welke smartwatch past bij jou?