China koopt deel Rosneft

Rusland probeert zijn tekorten aan te vullen met de gedeeltelijke verkoop van een belangrijk deel van staatsoliebedrijf Rosneft.

Rusland gaat een deel van staatsolieconcern Rosneft verkopen aan China. Dat werd dit weekend aangekondigd tijdens een bezoek van de Russische president Poetin aan de Chinese hoofdstad.

De deal heeft betrekking op een belang van 20 procent in Verkhnechonskoye, een belangrijk Siberisch onderdeel van Rosneft. De deelneming komt in handen van de Beijing Enterprises Group. Onder welke voorwaarden is nog niet duidelijk. De onderhandelingen daarover zijn nog gaande. De Russen denken de transactie voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

Het bezoek van Poetin aan China is bedoeld om de economische banden tussen Rusland en Azië aan te halen. Over de Rosneft-deal deden onlangs al geruchten de ronde. Ook in India bestaat interesse om delen van het Russische staatsbedrijf in handen te krijgen. Rusland zou uiteindelijk bijna eenvijfde van Rosneft van de hand willen doen. Poetin zou op die manier geld bijeen willen brengen om toegezegde investeringen te kunnen doen vóór zijn beoogde herverkiezing in 2018.

Rusland haalde in de afgelopen drie maanden Saoedi-Arabië in als belangrijkste olieleverancier van China. Tijdens het bezoek van Poetin aan China sloten Russische en Chinese bedrijven in totaal meer dan dertig handelsovereenkomsten. Rosneft sloot onder meer een deal voor één jaar, waarin het 2,4 miljoen ton ruwe olie levert aan het Chinese staatsbedrijf National Chemical.

Rosneft had in mei al twee overeenkomsten voor langere termijn afgesloten met China National Petroleum, een ander staatsbedrijf. De hoeveelheid ruwe olie die Rusland naar China exporteert steeg dit jaar alleen al met 34 procent.

Rosneft onderhandelt ook om nog eens een aandeel van 49 procent in twee olievelden te verkopen aan het Chinese Sinopec. Die deal zou in september rond moeten zijn.

Ook India heeft belangstelling getoond voor de koop van nog meer onderdelen van Rosneft. Het land heeft al een aandeel van 38,9 procent in Vankor, een van de grootste Russische olievelden. De vraag naar olie is in India de afgelopen jaren explosief gestegen. (ANP/Bloomberg)