Reportage

Analisten rekenen op teleurstelling voor Line, grootste techbeursgang dit jaar

Het Japanse chatnetwerk Line, dat komende maand naar de beurs gaat, heeft te lang gewacht met een beursgang. Analisten zeggen tegen persbureau Reuters dat er onvoldoende groeimogelijkheden zijn voor het netwerk dat nu 218 miljoen gebruikers telt. In het afgelopen jaar steeg dat aantal met 13 procent, wat weinig is voor sociale netwerken. In de voorgaande jaren verdrievoudigde het aantal gebruikers. Line hoopt een miljard dollar op te halen en is daarmee – wereldwijd – de grootste techbeursgang van 2016. Ook in de VS is het klimaat niet erg gunstig voor beursgangen.

Line had zijn beursgang twee jaar uitgesteld om de financiën beter op orde te krijgen. Het bedrijf verdient geld met de verkoop van emoji’s – plaatjes in tekstberichten – en andere digitale goederen. Line richt zich vooral op de Aziatische markt. Zelfs voor Indonesië zijn de groeimogelijkheden beperkt, waarschuwt analist Yasuo Sakuma van Bayview Asset Management. (NRC)