Cameron: Londen wil sterke band met EU na Brexit

Cameron zei dat het aan de Britten is om te beslissen wanneer Artikel 50 van het EU-handvest, dat het uittreden van lidstaten regelt, wordt gestart.

De Britse premier David Cameron.
De Britse premier David Cameron. Foto Matt Dunham / AP

De uitslag van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap moet worden gerespecteerd en op de “best mogelijke manier” worden uitgevoerd. Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag gezegd in een toespraak voor het Lagerhuis. De regeringsleider zei te streven naar “sterke economische banden” met Europese landen.

De regeringsleider werd met gejuich en applaus onthaald bij het betreden van de zaal. Cameron zei dat het aan de Britten is om te beslissen wanneer Artikel 50 van het EU-handvest, dat het uittreden van lidstaten regelt, in gang wordt gezet. Veel EU-landen willen dat er rap een begin gemaakt wordt met een Artikel 50-procedure. Cameron wil juist eerst informeel over voorwaarden voor toekomstige samenwerking onderhandelen en het uitvoeren van de Brexit aan de volgende premier overlaten.

Overleg

Cameron zei eerst te willen bepalen welke relatie Londen nu precies met de EU wil hebben. Daarover zal gesproken worden met onder meer Schotse, Welshe en Noord-Ierse leiders. Cameron zei er vertrouwen in te hebben dat de Britse economie een Brexit aankan, hoewel er volgens hem wel veel gaat veranderen. De premier liet weten dat financiële instituties “robuuste” plannen hebben voor de toekomst.

De Britten zullen ook op veiligheidsgebied blijven samenwerken met de EU, zo verzekerde Cameron. Hij benadrukte dat de Brexit niet de uitslag was die hij wilde, maar dat zowel Londen als de EU de wil van het Britse volk moet respecteren.

Schotland

Op momenten dat Cameron over EU-samenwerking begon, werd er door veel parlementariërs gejuicht. De regeringsleider zei dat EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen geen onmiddellijke veranderingen hoeven te verwachten. Cameron dring er bij het parlement op aan geen pogingen te ondernemen om een Brexit te blokkeren. Hierop reageerde een woordvoerder van de Scottish National Party later dat zijn partij niet van plan was om toe te kijken hoe Schotland uit de EU gerukt wordt.

Na Cameron was het woord aan Labour-leider Jeremy Corbyn, die kritiek had op het huidige kabinet. Volgens Corbyn heeft dat kabinet gemeenschappen in de steek gelaten en moet er nu geïnvesteerd worden in gebieden die zich door Londen genegeerd voelen. Ook hekelde de Labour-leider dat er veel “hele en halve leugens” waren gespuid tijdens de campagne. Tijdens zijn speech werd Corbyn, die momenteel binnen eigen gelederen onder vuur ligt, meerdere malen uitgejouwd.

Oud-vicepremier Nick Clegg complimenteerde Cameron met zijn beschaafdheid, goede gevoel voor humor en oog voor andere zienswijzen. Wel merkte Clegg op dat het niet goed is “dat alleen leden van de Conservative Party” mogen stemmen voor een nieuwe premier. Hij riep dan ook op voor vervroegde verkiezingen. Cameron zei dat de volgende regeringsleider mag bepalen of hij of zij daaraan begint.