Ara’s verstoord door succes

Vanwege grote belangstelling tijdelijk niet te zien. Het overkomt twee felgekleurde ara’s in Tate Modern deze week. De papegaaien, levend onderdeel van de installatie Tropicália van de Braziliaanse kunstenaar Hélio Oiticica (1937-1980), zijn weggehaald uit hun kooi vanwege de recorddrukte in het Londense museum. Tate Modern opende vorige week een nieuwe vleugel (kosten: 260 miljoen pond, bijna 340 miljoen euro), waardoor het bezoek in het openingsweekend bijna verdubbelde. De zaaloppervlakte van het museum neemt met ruim 60 procent toe, ondanks die extra ruimte zou de grote toestroom de papegaaien verstoren. „De zorg voor de vogels is van het grootste belang voor ons. Ze zijn tijdelijk terug bij hun eigenaars”, aldus een medewerker van het museum tegen The Guardian.

De installatie van Oiticica, waaraan hij tussen 1966 en 1967 werkte, bestaat uit ruimtes van gaas en hout waar de bezoeker in kan, waaronder de kooi met twee ara’s. Met zijn werk wilde de kunstenaar het straatleven van de Braziliaanse favela’s overbrengen op museumbezoekers. Wanneer de ara’s terugkeren is niet bekend.

    • Thomas van Huut