Hooggerechtshof wijst abortusrestricties Texas af

Door de strenge wetgeving moesten veel klinieken sluiten en werd het lastiger voor vrouwen om abortus te plegen.

Demonstranten vieren de beslissing van het Amerikaans hooggerechtshof.
Demonstranten vieren de beslissing van het Amerikaans hooggerechtshof. REUTERS / Kevin Lamarque

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de abortusrestricties in Texas van tafel geveegd. De wetgeving in de staat legde strikte regels op aan artsen en klinieken die abortussen uitvoerde. Daardoor sloot een groot aantal abortusklinieken en moesten vrouwen soms honderden kilometers reizen voor een abortus.

Critici menen dat de strenge wetgeving er alleen voor diende het vrouwen zo moeilijk mogelijk te maken om abortus te plegen. Het hooggerechtshof oordeelde ook dat de wetgeving medisch onnodig is en het recht van vrouwen op abortus ermee wordt beperkt. Het hof legaliseerde het recht op abortus in 1973.

Door de strenge wetgeving uit 2013 moesten dokters in Texas bijvoorbeeld een moeilijk te verkrijgen bevoegdheid hebben om een abortus te kunnen uitvoeren. Ook moesten abortusklinieken aan strenge hygiënevoorschriften voldoen, waardoor ze op hoge kosten werden gejaagd.