Als één bank de verhuisdozen inpakt, volgen er snel meer

Londense city Zakenbanken zitten graag in Londen omdat iederéén er zit. Wat gebeurt er als de grote jongens echt zouden weggaan uit de City?

2016-06-23 00:00:00

Zijn de gloriedagen van de City ten einde?

Londen groeide de afgelopen decennia uit tot een van de belangrijkste financiële centra ter wereld en was daarmee cruciaal voor de Britse economie. Maar sinds de Britten donderdag kozen voor een toekomst buiten de Europese Unie, volgen de – vooralsnog onbevestigde – berichten over een exodus van de megabanken die samen de City vormen elkaar in hoog tempo op.

Britse media, waaronder de gezaghebbende Financial Times, meldden dit weekeinde op basis van informatie van anonieme bronnen dat een aantal zakenbanken is begonnen met de voorbereidingen om duizenden werknemers te verhuizen van Londen naar andere financiële centra in Europa, zoals Dublin, Frankfurt en Parijs. Onder meer JPMorgan en Morgan Stanley worden genoemd. Geen van die banken heeft de berichten officieel bevestigd, en Morgan Stanley ontkende. Maar toch is het allerminst onrealistisch. Als het Verenigd Koninkrijk de EU op termijn officieel verlaat, verliezen de banken in Londen hun ‘paspoort’ om zonder belemmeringen zaken te kunnen doen met klanten in andere EU-landen. Dat Europese paspoort krijgen banken in EU-landen, omdat er binnen de Unie sprake is van één markt. Mogelijk kunnen de banken in Londen dan ook niet langer (spot)goedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank.

Lees ook: Een klap van 1.654 miljard euro, dankzij de Brexit. Op de beurs kregen de politieke risico’s vrijdag een hoge prijs.

Zodra het Verenigd Koninkrijk begint met de uittredingsonderhandelingen, zal de Britse regering ongetwijfeld naar een oplossing voor dit probleem zoeken. Maar die is niet eenvoudig en kan bovendien lang op zich laten wachten. Een hooggeplaatste zakenbankier die veel in de City werkt, zegt: „Het kan jaren duren voordat er duidelijkheid komt. Daar gaan we niet op wachten.” Volgens hem zullen daarom al op korte termijn de eerste verhuizingen plaatsvinden.

Als er een bank vertrekt, is de kans groot dat er meer volgen. De aantrekkingskracht van Londen als financieel zenuwcentrum is namelijk ook dat vrijwel elke bank die ertoe doet, er zit. ING heeft zo’n 650 werknemers in Londen. Het wel of niet voortzetten van twee van de activiteiten die de bank er ontplooit (projectfinanciering en valutatransacties) hangt mede af van wat andere banken doen, zegt een woordvoerder. Voorlopig is terugtrekking niet aan de orde, zegt hij. Maar: „Niks is onmogelijk.”

Een woordvoerder van de Rabobank, die zo’n 500 werknemers in Londen heeft, zegt dat „de impact van de Brexit op onze activiteiten in het Verenigd Koninkrijk nog onduidelijk is”. Een woordvoerder van ABN Amro zegt dat zijn bank „geen terugtrekkende beweging” verwacht te maken. ABN Amro verstrekt in het Verenigd Koninkrijk vooral leningen aan lokale ondernemers. Indirect kan de Brexit wel gevolgen hebben voor de dienstverlening in Londen, waarschuwt hij. Mocht het Verenigd Koninkrijk als gevolg daarvan in een recessie terechtkomen en klanten willen minder lenen, dan heeft ABN Amro ook minder te zoeken in Londen.