Aanklager opent strafrechtelijk onderzoek EgyptAir-crash

De openbaar aanklager in Parijs gaat voorlopig niet uit van terrorisme als oorzaak van de crash.

Een vliegtuig van EgyptAir in Kairo in 2013.
Een vliegtuig van EgyptAir in Kairo in 2013. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

De openbaar aanklager in Parijs is maandag een strafrechtelijk onderzoek gestart in verband met het toestel van EgyptAir dat vorige maand in de Middellandse Zee stortte. De aanklager liet weten te kijken naar mogelijke “onvrijwillige doodslag” en voorlopig niet uit te gaan van terrorisme, zo meldt Reuters.

Eerder meldden Egyptische bronnen dat een terroristische aanval “waarschijnlijker” is dan een technisch mankement. Een aanslag is echter nog door niemand opgeëist. De vlucht was op 19 mei op weg van Parijs naar Kairo toen het van de radar verdween. Alle 66 inzittenden kwamen om het leven. De Griekse autoriteiten meldden vlak na de crash dat het vliegtuig abrupte schommelingen had gemaakt voordat het neerstortte. De piloten maakten geen melding van problemen voor het vliegtuig van de radar verdween.

Zwarte dozen

Eerder deze maand werden de twee zwarte dozen van vlucht MS804 gevonden. De dozen waren zwaar beschadigd, maar het belangrijkste deel - het geheugen - werd teruggevonden.

De dozen zijn naar Frankrijk overgebracht, nadat Egyptische onderzoekers tevergeefs de dozen probeerden te repareren. De onderzoekers hopen door het analyseren van de vluchtgegevens en cockpitgesprekken te achterhalen wat de oorzaak is geweest van de crash.

In Kairo wordt momenteel gewerkt aan de reconstructie van de romp van het vliegtuig, door middel van gevonden wrakstukken.