We zullen vooral de Ierse fans missen

EK voetbal In de achtste finale werd Ierland uitgeschakeld door gastland Frankrijk (2-1). Als afscheid de leukste filmpjes van de Ierse fans tijdens de twee weken in Frankrijk.

Een paar Ierse fans, voorafgaand aan Italië-Ierland (0-1)
Een paar Ierse fans, voorafgaand aan Italië-Ierland (0-1) AFP

Ierland leek bijna opnieuw te kunnen stunten, maar uiteindelijk trok toch gastland Frankrijk aan het langste eind (2-1). We zullen de Ieren missen. Enerzijds om het vechtvoetbal waarmee ze Italië versloegen (1-0), maar vooral om de hilarische Ierse supporters.

De Ieren speelden hun eerste groepswedstrijd tegen Zweden in Parijs (1-1). Waar voetbalsupporters over het algemeen niet heel flaterend zijn over voetbalvrouwen en -moeders, zongen de Ierse fans - voor voetbalbegrippen - uiterst complimenteus over de echtgenotes van de Zweden.

Sowieso waren de Ierse fans uiterst charmant voor het andere geslacht; verschillende vrouwen werden (ongevraagd) getrakteerd op een serenade. En een baby in de metro op slaapliedjes.

In Bordeaux speelde Ierland zijn tweede wedstrijd, tegen België. De ploeg verloor met 3-0 maar ook hier maakten de Ierse fans vrienden – zelfs de burgemeester loofde zijn gasten. Want terwijl veel voetbalsupporters er een zootje van maakten, ruimden de Ieren zelf hun rotzooi op.

En waar per ongeluk toch iets werd vernield of lichte overlast werd veroorzaakt, waren de Ieren uiterst behulpzaam in het zoeken en bieden van oplossingen. Een auto die gedeukt werd doordat een van de supporters op het dak was gaan staan voor een beter zicht, werd door de Ieren zelf zo goed mogelijk weer uitgedeukt. En voor het geval er toch nog reparatie nodig was, werd er contant geld achterlaten. En de fietser die door de menigte niet verder kon, kon ook op hulp rekenen.


En natuurlijk kan een beetje voetbalhumor niet ontbreken. Wie de man op het filmpje is? Gewoon, zomaar iemand.