Vaticaan en Turkije ruziën weer over Armeense genocide

De Turken verwijten paus Franciscus “een kruisvaardersmentaliteit” nadat hij in Armenië opnieuw over “genocide” repte.

Paus Franciscus laat duiven op tijdens zijn bezoek aan Armenië.
Paus Franciscus laat duiven op tijdens zijn bezoek aan Armenië. Foto L'Osservatore Romano via AP

Afkeurende reacties op elkaars woorden vliegen over en weer tussen Turkije en het Vaticaan, nadat de paus vrijdag tijdens een bezoek aan Armenië de massamoord op Armeniërs aan het begin van de 20e een genocide heeft genoemd. Volgens de Turkse vicepremier Nurettin Canikli getuigden de woorden van paus Franciscus van “een kruisvaardersmentaliteit”, zo zei hij zaterdag. Zondag reageerde het Vaticaan daar weer op via woordvoerder Federico Lombardi, meldt persbureau AP:

“De paus is niet op kruistocht. Hij probeert geen oorlog te voeren of muren te bouwen, maar bruggen. Hij heeft geen woorden tegen het Turkse volk gebruikt.”

Duiven

Tijdens zijn bezoek legde de paus in de Armeense hoofdstad Jerevan ook een krans bij het officiële monument ter nagedachtenis aan de genocide. Op zondag liet hij twee duiven vrij bij een ceremonie aan de Armeens-Turkse grens, in de hoop op verzoening tussen de twee landen. Turkije sloot de grens tussen beide landen gesloten wegens het conflict in Nagorno-Karabach in 1992.

In die provincie van Azerbajdzjan leven veel etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Turkije is een bondgenoot van Azerbajdzjan. In april van dit jaar laaide het gewapende conflict daar na ruim twintig jaar weer op.

Erkenning

Paus Franciscus erkende ruim een jaar geleden voor het eerst de Armeense genocide. Turkije trok daarop tien maanden lang zijn ambassadeur terug.

De Turken zijn erg gevoelig voor elke erkenning van de genocide op Armeniërs in 1915, in de periode van het Ottomaanse Rijk, waarbij naar schatting anderhalf miljoen mensen omkwamen. Volgens Turkije zijn er inderdaad veel doden gevallen, maar gebeurde dat omdat het oorlog was, niet door een systematische massamoord.

Begin juni erkende de Duitse Bondsdag de Armeense genocide. Dat kwam het land op veel Turkse kritiek te staan, maar had vooralsnog geen officiële diplomatieke gevolgen.