Twintig jaar voortvluchtige Italiaanse maffiabaas gepakt

Ernesto Fazzalari geldt als hooggeplaatst lid van de ‘ndrangheta, de Calabrese maffia.

De 46-jarige Fazzalari, hooggeplaatst lid van de 'ndrangheta.
De 46-jarige Fazzalari, hooggeplaatst lid van de 'ndrangheta. Foto: AFP

De Italiaanse politie heeft Ernesto Fazzalari, één van de meest gezochte maffiabazen van het land, zondag gearresteerd. Hij was bijna twintig jaar voortvluchtig. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De 46-jarige Fazzalari, hooggeplaatst lid van de ‘ndrangheta, de Calabrese maffia, werd zondag in de vroege ochtend gearresteerd in zijn appartement in Calabrië. Hij gold na Matteo Messina Denaro, leider van de Siciliaanse cosa nostra, als de meest gezochte maffiabaas van Italië.

Fazzalari werd in 1999 bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het lidmaatschap van de maffia, ontvoering, wapenbezit en een dubbele moord.

Het belang van de arrestatie voor Italië blijkt wel uit de tweet die de Italiaanse premier Matteo Renzi plaatste:

Twitter avatar matteorenzi Matteo Renzi Preso nella notte dai Carabinieri il boss della Ndrangheta Fazzalari. Grazie a giudici e forze dell’Ordine. Viva l’Italia! #buonadomenica

“Fazzalari, baas van de ‘ndrangheta in de nacht opgepakt door de politie. Dankzij rechters en de politie. Leve Italië! #goedezondag.”

Angelino Alfano, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, noemt de arrestatie een enorme opsteker voor de misdaadbestrijding in het land:

“Dit toont aan dat zij niet aan gerechtigheid ontsnappen. Deze overwinning stimuleert en ondersteunt ons in de moeilijke, maar belangrijke strijd tegen de georganiseerde misdaad.”

    • Etienne Verschuren