Soepele winst op Hongaren leidt België naar kwartfinale

In Toulouse wonnen de Rode Duivels met 0-4. In de volgende ronde wacht Wales.

Hazard (rechts, België) vecht een duel uit met Adam Lang (links, Hongarije)
Hazard (rechts, België) vecht een duel uit met Adam Lang (links, Hongarije) Foto Emmanuel Dunand / AFP

De weg voor België naar een zeer succesvol EK ligt wijd open. In Toulouse werd Hongarije met goed spel in de achtste finale opzij gezet: 0-4. De goals kwamen van Toby Alderweireld, Michy Batshuayi, Eden Hazard en Yannick Carrasco. In de kwartfinale nemen de Rode Duivels het vrijdag op tegen Wales.

Hongarije gaf lange tijd goed tegenstand. De verrassende nummer nummer één van poule F had geen veldoverwicht tegen België, maar kreeg toch goede kansen na een vroege openingsgoal van Alderweireld. Twee goals van België rond de 80e minuut betekenden echter de definitieve genadeklap.

Snelle openingsgoal

De Belgen voerden één wijziging door in de basisopstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd. Dries Mertens verving Yannick Carrasco, die zijn stempel niet kon drukken op de wedstrijd tegen Zweden. Vlak voor de aftrap moesten de Hongaren nog improviseren. Laszlo Kleinheisler raakte geblesseerd in de warming-up, waardoor Adam Pinter vanaf de eerste minuut mocht spelen.

Voordat de klok de tien minuten aantikte, was het raak voor de Rode Duivels. Een indraaiende vrije trap van De Bruyne werd keihard tegen de touwen gekopt door verdediger Toby Alderweireld, die aan de Hongaarse dekking ontsnapte.

Nog voor het kwartier had De Bruyne er 0-2 van kunnen maken. Romelu Lukaku stuurde hem met een steekbal weg, maar De Bruyne faalde in een tête-à-tête met de Hongaarse keeper Király.

Geen tweede treffer

De Hongaren kwamen niet verder dan wat hoge ballen voor het Belgische doel slingeren, de Belgen bleven combinerend aanvallen. Dries Mertens had meer kunnen doen na een mooie dribbel, maar besloot te schieten in plaats van de bal voor te geven op twee meegelopen teamgenoten. Kevin de Bruyne kreeg een goede kopkans op aangeven van Lukaku net voor het half uur, maar kon er niet genoeg kracht achter zetten.

De volgende uitstekende doelpoging kwam weer van De Bruyne. Met een uiterste krachtinspanning tikte de Hongaarse keeper een vrije trap van ruim twintig meter op de lat.

In de 39e minuut deed Hongarije eindelijk wat terug. Een afstandsschot van Lovrencsics ging rakelings over, één van Balázs Dzsudzsák vlak daarna net naast. De Belgen misten direct daarna een serie kansen. Mertens schoot op aangeven van Hazard op de keeper, waarna de bal bij Witsel belandde. Hij gaf weer op Mertens die opnieuw het doel niet vond.

Hongaars offensief, Belgische goals

Na rust schoten de Belgen uit de startblokken. Hazard draaide vanaf links naar binnen, maar z’n wreef moest zijn meerdere erkennen in de vuist van de 40-jarige doelman van Hongarije. Adam Szalai stelde daar, na een mooie combinatie, een hard schot tegenover vanaf een meter of acht, dat naast het doel van Thibaut Courtois verdween.

Het luidde een offensief van de Hongaren in, waarmee de Belgen onder druk werden gezet. Een van richting veranderd schot van Pinter door Alderweireld had zomaar in het Belgische doel kunnen verdwijnen. Daarom bleef het lang spannend.

De Belgen wisselden conservatief, spits voor spits, buitenspeler voor buitenspeler. Lukaku ging naar de kant voor Michy Batshuayi, Mertens voor Carrasco. Een gouden greep, zo bleek. Batshuayi werd totaal over het hoofd gezien nadat Hazard uit een mislukte corner gelijk opnieuw aanviel. De pas ingevallen spits kon makkelijk intikken.

Nog geen minuut later was de wedstrijd helemaal beslist. Eden Hazard rondde een solo van links zelf knap af met een schot in de lange hoek.

België beloonde zich in blessuretijd nog eenmaal voor een goede wedstrijd. De moegestreden Hongaren konden niet voorkomen dat Nainggolan de verdediging met een steekbal te slim af was. Carrasco rondde makkelijk af.