Minstens twee doden en zeventig gewonden bij granaatexplosie Madagaskar

Volgens de lokale autoriteiten gaat het om een terroristische aanslag.

Archiefbeeld van het Mahamasina Municipal Stadion, waar de aanslag zondagavond plaatsvond.
Archiefbeeld van het Mahamasina Municipal Stadion, waar de aanslag zondagavond plaatsvond.

Bij een granaatexplosie in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, zijn zondag minstens twee doden en zeventig gewonden gevallen. Het Franse persbureau AFP schrijft dat. De explosie zou plaats hebben gevonden in het Mahamasina Municipal Stadion tijdens de viering van de nationale Onafhankelijkheidsdag.

“De explosie was afkomstig van een granaat”, zei Anthony Rakotoarison, hoofd van de lokale veiligheidsdiensten, tegen AFP.

“We beschouwen het als een terroristische aanslag omdat er meerdere slachtoffers zijn gevallen. Wat de motivatie van de dader was, weten we op dit moment nog niet.”

Premier van het Afrikaanse eiland Olivier Solonandrasana Mahafaly heeft het ziekenhuis bezocht waar 72 gewonden verzorgd worden. Hij noemde de aanslag “walgelijk en schandelijk”, aldus AFP.

Politiek instabiele periode

Madagaskar komt uit een periode van politieke instabiliteit. Deze begon in 2009, toen de burgemeester van Antananarivo Andry Rajoelina president Marc Ravalomanana afzette.

Rajoelina leed toen een transitieregering tot aan de presidentsverkiezingen van 2013, die gewonnen werd door Hery Rajaonarimampianina. Het parlement wilde hem in 2015 afzetten, maar daar stak de rechterlijke macht toen een stokje voor. Rajaonarimampianina is nog steeds president.

Madagaskar is een van de armste landen ter wereld. 90 procent van de bevolking overleeft op een budget van twee dollar per dag.