Machtig Duitsland ten koste van Slowaken naar kwartfinale

In Lille wonnen de Duitsers met goed voetbal met 3-0. In de volgende ronde wacht Italië of Spanje.

Jerome Boateng haalt uit voor de 1-0.
Jerome Boateng haalt uit voor de 1-0. Foto Carl Recine / Reuters

Met zijn beste wedstrijd op het EK heeft Duitsland de laatste acht van het toernooi bereikt. In Lille werd Slowakije in de achtste finale op momenten volledig weggespeeld. Duitsland kon zich zelfs een gemiste penalty van Mesut Özil veroorloven.

Op het scorebord stond uiteindelijk een 3-0 uitslag, door doelpunten van Boateng, Gomez en uitblinker Draxler. In de kwartfinale wacht de winnaar van Italië-Spanje. Die wedstrijd wordt maandag gespeeld.

Eerste goal in 63 interlands

Belangrijkste verandering in de basisopstelling was dat de in de poulefase tegenvallende Mario Götze dit keer op de bank begon. Julian Draxler, tegen Noord-Ierland ten gunste van Mario Gomez nog uit de eerste elf gehouden, keerde terug in de basis.

In de 7e minuut leidde het aanvallende Duitse spel tot een kopbal van middenvelder Sami Khedira die net over de lat ging. Uit de corner die daaruit ontstond, leek Duitsland niks te creëren, maar de afvallende bal kwam op zo’n twintig meter van de doellijn terecht op de wreef van de opkomende centrumverdediger Jerome Boateng. Met een volley tekende hij voor de 1-0 voor Duitsland en voor zijn eerste treffer in 63 interlands.

De 1-0 van Boateng

Schoten op doel

Vlak daarna hadden de Duitsers de wedstrijd al kunnen beslissen. Spits Mario Gomez werd in het strafschopgebied door Martin Skrtel naar de grond geduwd. De penalty die daarop volgde, genomen door Mesut Özil, werd door de Slowaakse keeper Kozacik echter vakkundig uit de rechteronderhoek getikt. Voor het eerst sinds 1976 miste een Duitser een penalty op een EK.

Özil mist een penalty

Slowakije kon in de beginfase weinig tegenover het verzorgde Duitse positiespel stellen. In de 19e minuut verscheen de ploeg voor het eerste in het Duitse strafschopgebied, maar aanvaller Weiss kreeg de ruimte niet voor een goed schot. Een pass op Duris bleek buitenspel op te leveren.

Duitsland bleef druk zetten en speelde Slowakije bij vlagen weg. In de 24e minuut haalde Özil uit. Zijn inzet, met zijn zwakke rechterbeen, ging maar net naast. Het was al het zevende schot, waarvan drie op doel. Slowakije zette daar nul tegenover.

Draxler blinkt uit

Wat schoten van Julian Draxler zorgden voor Duits gevaar. Vrijwel vanuit het niets stond bijna de 1-1 op het bord. Kucka kon na veertig minuten inkoppen na een voorzet van rechts van Pekarik. Doelman Neuer kon de bal echter nog net overtikken.

En zoals een oude voetbalwet luidt: als hij er aan de ene kant niet ingaat, valt-ie aan de andere. Een uitblinkende Draxler gaf na een actie op links de bal laag voor met buitenkant rechts, waarna Gomez de 2-0 kon intikken.

Gomez scoort 2-0

Slowaakse druk, Duitse goal

Met Jan Gregus in de ploeg voor Vladimir Weiss moest Slowakije proberen het de Duitsers in de tweede helft nog lastig te maken. De Slowaken kwamen een stuk feller uit de startblokken dan in de eerste helft. Binnen vijf minuten kon Kucka van net buiten de zestien na een soepele Slowaakse combinatie uithalen. Hij schoot recht op doelman Neuer. Een vrije trap van sterspeler Hamsik ging via de muur over. Duitsland zag het allemaal zonder zorgen aan. De ploeg van Joachim Löw leek bewust in te houden.

Zonder al te veel aan te dringen, viel toch de 3-0. Een corner in de 63e minuut van Toni Kroos kwam via een Slowaakse speler bij de ongedekte Draxler terecht. Die haalde acrobatisch uit en liet de keeper kansloos.

De 3-0 van Draxler

Doelpuntmakers Boateng en Draxler werden daarna naar de kant gehaald, net als Sami Khedira. Benedikt Höwedes, Lukas Podolski en Bastian Schweinsteiger mochten meehelpen om te proberen de score verder op te voeren, maar echt nodig vonden de Duitsers dat niet. In blessuretijd kreeg Duitsland nog één goede kans, maar Kroos schoot op keeper Kozacik.