Ultraorthodoxe jood die tiener doodstak krijgt levenslang

Op 30 juli 2015 stak Yishai Schlissel de 16-jarige Shira Banki neer tijdens de Gay Pride in Jeruzalem.

Leden van de Israëlische veiligheidsdiensten rennen achter Yishai Schlissel aan die op zijn beurt met een mes achter mensen aan rent tijdens de Gay Pride in Jeruzalem.
Leden van de Israëlische veiligheidsdiensten rennen achter Yishai Schlissel aan die op zijn beurt met een mes achter mensen aan rent tijdens de Gay Pride in Jeruzalem. Foto AP/Sebastian Scheiner

Yishai Schlissel, de ultraorthodoxe jood die vorig jaar een 16-jarig meisje doodstak tijdens de Gay Pride in Jeruzalem, is zondag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat meldt The Times of Israel.

Bovenop de levenslange gevangenisstraf voor de moord, is de 41-jarige Schlissel veroordeeld tot 30 jaar cel voor poging tot moord op zes anderen tijdens de Gay Pride, en één jaar voor het schenden van de voorwaarden voor zijn vrijlating. Schlissel zat eerder vast voor een vergelijkbaar incident.

Volgens de rechters in Jeruzalem heeft Schlissel op geen enkele manier spijt betuigd over zijn daad en ze noemen hem in een verklaring een “wrede, gevaarlijke en harteloze man”.

Net op vrije voeten

Schlissel beging zijn daad op 30 juli 2015. Het slachtoffer, Shira Banki, overleed enkele dagen na het incident aan haar verwondingen. Schlissel was slechts enkele weken voor de moord op vrije voeten gesteld, nadat hij tien jaar had vastgezeten voor het neersteken van mensen tijdens de Gay Pride van 2005.

Dit jaar werd de Gay Pride in Tel Aviv bezocht door meer dan 200.000 mensen. Zij hielden een minuut stilte ter nagedachtenis aan Shira Banki.

    • Etienne Verschuren