Langere wachtrijen voor psychiatrische patiënten bij huisartsen

Ook geven huisartsen aan dat meer patiënten met psychische klachten naar de praktijk komen en dat de klachten die zij hebben complexer zijn dan voorheen.

GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven.
GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Volgens een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) worstelen huisartsen steeds meer met de zorg voor patiënten met ernstige psychische klachten. De helft van de ruim veertienhonderd ondervraagde huisartsen geeft aan geen tijd de hebben om deze patiënten te helpen. Hierdoor moeten ernstig geesteszieken soms lang wachten op een behandeling. Volgens de geestelijke gezondheidszorg (ggz) levert dit gevaarlijke situaties op.

Twitter avatar LHVhuisartsen LHV Patiënten met ernstige ggz-klachten wachten te lang op hulp. Alle uitkomsten peiling #huisartsen: https://t.co/urppRF3ERq

Het is sinds een paar jaar de de bedoeling dat huisartsen mensen met lichte psychische problemen zelf behandelen. Dit om te voorkomen dat deze patiënten onnodig naar zorginstellingen worden gestuurd. Dat zou de zorg beter en goedkoper maken. Maar volgens de LHV duurt het vaak tot acht weken voordat mensen met ernstige psychische klachten doorverwezen worden naar een specialist.

Daar maakt de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zich zorgen om. Marjan ter Avast, directeur van het Landelijke Platform GGZ in een verklaring op de site van de LHV:

“De gevolgen voor patiënten kunnen dramatisch zijn: meer psychoses, suïcides, panieksituaties dwangopname, sociaal isolement.”

Meer naar praktijk, klachten complexer

Ook geven de huisartsen in de peiling aan dat meer patiënten met psychische klachten naar de praktijk komen (72%) en dat de klachten die zij hebben complexer zijn dan het jaar ervoor (74%). “Dat is ook de bedoeling, op voorwaarde dat mensen met zware klachten op tijd geholpen kunnen worden buiten de huisartsenpraktijk. En daar kraakt en piept het systeem, zo blijkt opnieuw”, zegt LHV-voorzitter Gert-Jan van Loenen in een reactie.

Om de golf psychiatrische patiënten op te vangen die huisartsen na het kabinetsbesluit zelf moesten behandelen, zijn zij de afgelopen jaren gaan samenwerken met praktijkondersteuners uit de ggz. Dit om ervoor te zorgen dat de mensen met psychische problemen goed worden opgevangen bij de huisarts. LHV-voorzitter Van Loenen: “We vinden het onverteerbaar dat zij daarin niet worden gesteund door voldoende en tijdig beschikbare plekken in de gespecialiseerde ggz.”

Reactie Schippers

In een schriftelijke reactie reageert minister Schippers van Volksgezondheid dat volgens onderzoek van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) de wachttijden binnen de normen blijven. Toch vindt ze de wachttijden te lang. Ze zou de NZa hebben gevraagd te kijken of de normen nog wel kloppen en ze heeft alle verzekeraars opgeroepen de komende maand verbeterplannen in te dienen “over inzicht in wachttijden voor hun verzekerden”.

Voor het zomerreces komen alle betrokken partijen weer bijeen om verdere stappen te zetten.