Johannesson claimt winst presidentsverkiezing IJsland

Niet alle stemmen zijn geteld, maar nieuwkomer Johannesson gaat met 38,8 procent van de stemmen aan kop.

Gudni Johannesson gaat uit van de overwinning bij de IJslandse presidentsverkiezingen.
Gudni Johannesson gaat uit van de overwinning bij de IJslandse presidentsverkiezingen. Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

Gudni Johannesson heeft de IJslandse presidentsverkiezingen gewonnen. Althans, dat claimt hij in de nacht van zaterdag op zondag op de IJslandse nationale televisie.

Volgens de televisiezender RUV heeft Johannesson, die zondag zijn 48ste verjaardag viert, momenteel 38,8 procent van de stemmen. Zijn naaste belager, zakenvrouw Halla Tomasdottir, staat op 28,5 procent. Er zijn 164.105 stemmen geteld, meer dan de helft van het aantal stemgerechtigden. Johannesson gaat uit van een overwinning, zo verklaart hij kort na middernacht tegenover zijn aanhang:

“Niet alle stemmen zijn geteld, maar ik denk dat we hebben gewonnen. Ik wil u allen heel erg bedanken.”

Zaterdag wezen peilingen al uit dat Johannesson, docent geschiedenis aan de universiteit van Reykjavik, met 44,6 procent van de stemmen aan de leiding ging in de verkiezingensrace. Tomasdottir kreeg volgens opiniepeilers 18,6 procent van de stemmen.

Panama Papers

De 72-jarige Ólafur Ragnar Grímsson besloot zich vorige maand niet beschikbaar te stellen voor een zesde termijn, nadat hij onder vuur kwam te liggen door onthullingen uit de ‘Panama Papers’. Uit het datalek bleek dat de familie van zijn vrouw een holding heeft in een belastingparadijs. Ook voormalig premier Sigmundur Davíd Gunnlaugsson raakte recentelijk in opspraak vanwege een offshorebedrijf van zijn echtgenote, dat grote belangen had in in problemen geraakte IJslandse banken. Het schandaal dwong hem in april uiteindelijk tot aftreden.

Na de onthullingen in de Panama Papers, over belastingontwijkingen via brievenbusfirma’s in het buitenland, hebben kiezers weinig vertrouwen meer in de politieke leiders van hun land. Het is daarom niet verwonderlijk dat Gudni Johannesson, een buitenstaander, in de afgelopen weken ook al ruim aan kop ging in de peilingen.

    • Etienne Verschuren