Iraakse stad Falluja na maand bevrijd van Islamitische Staat

Het offensief van het leger om de strategisch gelegen stad te heroveren begon op 23 mei.

De afgelopen weken behaalde de elitetroepen al verschillende successen op IS om de strijd om de stad.
De afgelopen weken behaalde de elitetroepen al verschillende successen op IS om de strijd om de stad. Foto Hadi Mizban / AP

Elitetroepen van het Iraakse regeringsleger hebben zondag de stad Falluja heroverd op Islamitische Staat (IS), dat meldt persbureau AP. Het offensief van het leger om de strategisch gelegen stad te heroveren begon op 23 mei.

De afgelopen weken behaalde de elitetroepen al verschillende successen op IS in de strijd om de stad. Zo werd begin juni een stuk stad aan de zuidelijke rand ingenomen en vorige week werd een regeringscomplex in het centrum veroverd op IS.

De Iraakse legerleider Abdul-Wahab al-Saadi meldt nu ook aan persbureau AP dat de noordwestelijke wijk al-Julan in handen is van het regeringsleger. Op de Iraakse staatstelevisie feliciteerde hij het Iraakse volk met de overwinning en zei hij dat de strijd om Falluja nu ten einde is. IS had de stad, die slechts 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, onder controle sinds 2014.

Humanitaire noodsituatie

De strijd om Falluja werd de afgelopen weken bemoeilijkt, omdat er nog zo’n 50.000 mensen in de stad vastzaten. Burgers die de stad probeerden te verlaten, werden door IS-strijders beschoten. De laatste dagen kwam het bericht naar buiten dat IS-strijders toch niet langer burgers probeerden te weerhouden van vluchten. Daarop meldde een Noorse hulporganisatie dat er een humanitaire noodsituatie dreigt in enkele opvangkampen buiten Falluja. NRC-redacteur Toon Beemsterboer schreef eerder in NRC dat in de kampen inmiddels zo’n 15.000 vluchtelingen bivakkeren en dat er onvoldoende water en voedsel zou zijn voor de toestromende mensen. Er zouden zich nog altijd 30.000 tot 40.000 burgers in Falluja zelf bevinden.

Stadsguerrilla

Nu IS de afgelopen maanden in het defensief is gedrongen in Syrië en Irak en steeds meer terrein moet prijsgeven, valt de groep terug op het plegen van aanslagen. Zo vielen eind mei bij een serie gecoördineerde bom- en zelfmoordaanslagen in de Syrische kuststeden Tartus en Jableh zeker 140 doden.

Eerder dit jaar vielen ook al tientallen doden in de Syrische hoofdstad Damascus en in Homs. In Falluja hebben de strijders van IS waarschijnlijk een netwerk van tunnels aangelegd om te schuilen voor de bombardementen. Met sluipschutters, bermbommen en boobytraps proberen ze de regeringstroepen te stuiten.

    • Maarten Back