Schaduwkabinet Labour loopt leeg uit onvrede over Corbyn

Negen van hen zijn al opgestapt. Zo willen ze Jeremy Corbyn dwingen op te stappen na de Brexit.

Leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn.
Leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Al elf leden van het schaduwkabinet van de Britse Labour-partij zijn zondag opgestapt. Dat schrijft de BBC. Hiermee uiten zij hun onvrede over de uitslag van het Brexit-referendum en de rol die Labour-leider Jeremy Corbyn daarin heeft gespeeld, zo stelt de Britse nieuwszender.

Schaduwminister van Gezondheid Heidi Alexander stapte zondag op “met pijn in het hart”. Ze riep op tot nieuw leiderschap in Labour. Eerder op de dag werd schaduwminister van Buitenlandse Zaken Hilary Benn door Corbyn ontslagen. Benn had Corbyn telefonisch laten weten dat er wat hem betreft “geen vertrouwen is in een verkiezingsoverwinning met Corbyn aan het roer”. Hierop werd hij ontslagen.

Onder meer Ian Murray, Gloria de Piero, Lillian Greenwood, Lucy Powell, Kerry McCarthy en Seema Malhotra volgden Alexanders voorbeeld en stapten uit het schaduwkabinet. Murray is de schaduwminister van Labour voor Schotland. Zeker de Schotten zijn niet blij met de uitslag van het referendum. 62 procent stemde voor ‘remain’. Waarschijnlijk komt er een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid om zo mogelijk in de EU te kunnen blijven. De Piero is schaduwminister voor Jeugdzaken en Kiezersregistratie. Uit peilingen blijkt dat ook veel jongeren liever in de EU wilden blijven.

‘s Avonds lieten ook Charles Falconer, schaduwminister van Justitie, en Vernon Coaker, die Noord-Ierland in zijn portefeuille heeft, weten uit het schaduwkabinet te vertrekken. Net als Schotland was Noord-Ierland in meerderheid tegen een vertrek uit de EU.

Motie van wantrouwen

Vrijdag werd een motie van wantrouwen ingediend tegen partijleider Corbyn. De Labour-leider krijgt interne kritiek na de Brexit, schreef NRC-correspondent Titia Ketelaar zaterdag:

“Zijn partijgenoten verwijten hem enerzijds dat hij niet hard genoeg voor de EU heeft gestreden, anderzijds dat hij de achterban in met name Noord-Engeland niet weet te bereiken, waar men voor een Brexit stemde.”

Corbyn denkt niet aan opstappen

Hoewel de druk op zijn positie intern toeneemt, denkt Corbyn niet aan opstappen, reageerde het partijbureau volgens The Guardian. Een anonieme bron binnen de Labour-top hekelt partijgenoten die openlijk de aanval op Corbyn hebben ingezet:

“In plaats van mee te doen aan de destabilisatie, zouden ze met het Labour-leiderschap moeten samenwerken om een antwoord te vinden op de Brexit.”

    • Etienne Verschuren
    • Joram Bolle