Frankrijk door naar kwartfinales na aantrekkelijke wedstrijd

Frankrijk was met 2-1 te sterk voor Ierland, dat een groot deel van de wedstrijd op voorsprong stond.

Griezmann (links) viert zijn tweede goal.
Griezmann (links) viert zijn tweede goal. Foto AP

Frankrijk is door naar de achtste finales van het Europees Kampioenschap voetbal. Na een aantrekkelijke wedstrijd in Lyon waren de Fransen met 2-1 te sterk voor Ierland, dat een groot deel van de wedstrijd op voorsprong had gestaan.

Het was op voorhand een ietwat beladen duel. Bij de vorige confrontatie tussen de twee landen, in 2009, ging Frankrijk door naar het WK in Zuid-Frankrijk ten koste van Ierland. De goal die ervoor zorgde dat Ierland het WK misliep, werd gemaakt na een duidelijke handsbal van Fransman Henry. Maar de scheidsrechter zag het toen niet. De wedstrijd eindigde in 1-1. Ierland eruit, Frankrijk op het WK.

Lees hier meer over de handsbal van Henry: Ieren kunnen lachen om ‘de hand van vijf miljoen’

Niet inhouden

De Ieren hadden dus wat goed te maken, zo ging het verhaal vooraf aan de achtste finale zaterdag (iets wat de Ieren zelf overigens ontkenden). Hoe dan ook: vanaf het begin was het duidelijk dat beide teams zich niet gingen inhouden. Ierland kreeg al in de tweede minuut een penalty - om precies te zijn na één minuut en 58 seconden, de snelste penalty uit de EK-geschiedenis.

Long werd kort na de aftrap omver gelopen door Fransman Pogba en scheidsrechter Nicola Rizzoli floot terecht voor een strafschop. Het was aanvaller Brady die hem vervolgens hard via de binnenkant van de paal naar binnen schoot.

De snelle 0-1 van Ierland. Tekst gaat verder onder de video.

Het initiatief lag daarna bij de Fransen, die flink aanzetten om de achterstand weg te werken. Vervelend voor de Fransen, die 0-1, maar leuk voor de neutrale kijker - zeker na de qua spelbeeld teleurstellende finales van zaterdag. Het leverde een eerste helft op met een hoog tempo, veel doelpogingen en overtredingen over en weer. Ier Hendrick en Fransmannen Rami en Kanté ontvingen hun tweede gele kaart van het toernooi, waardoor Rami en Kanté de kwartfinales missen.

Ook de Ieren bleven aanvallen ondanks de voorsprong. In de 20ste minuut waren ze dichtbij een tweede goal na een schot van Murhpy die keeper Llorent uit de rechterhoek wist te redden. Daarna maakten onder meer Griezmann en Payet bij de Fransen bijna de gelijkmaker. Al met al: een aantrekkelijke eerste helft, dus.

Ook het begin van de tweede helft liet de wedstrijd zich samenvatten tot: Frankrijk viel aan, Ierland ook. Alleen de Fransen net iets beter. Na dik een kwartier spelen had Frankrijk de achterstand omgebogen tot een voorsprong. Atlético-spits Griezmann was daar eigenhandig verantwoordelijk voor. Eerst in de 58ste minuut, met een geplaatste kopbal, en drie minuten laten met zijn tweede, nadat hij alleen op de keeper afliep en de bal koeltjes in de hoek schoot.

De tweede goal van Griezmann. Tekst gaat verder onder video.

Rode kaart

En daarna was het weer Griezmann die betrokken was bij een sleutelmoment in de wedstrijd. Hij brak door en werd vervolgens neergehaald door Duffy. Hoewel Griezmann zich graag liet vallen, kon de scheidsrechter maar een ding doen: een rode kaart trekken. Ierland moest verder met tien man, waarna het spelbeeld kantelde.

De Fransen namen geen genoeg met slechts één goal voorsprong en bleven aanzetten. Ierland wist met tien man nauwelijks nog op de helft van Frankrijk te komen. Hoewel ze wel wilden aanvallen, moesten ze zich vooral inspannen om de derde tegengoal de voorkomen, in plaats van het maken van de eigen tweede.

De tweede goal kwam er uiteindelijk niet. Frankrijk heerste overduidelijk in de tweede helft. De revanche voor de handsbal van Henry laat nog even op zich wachten.

Andere achtste finales

Zondagavond zijn nog twee andere wedstrijden in de achtste finales. Duitsland speelt tegen Slowakije om 18.00 uur, Hongarije tegen België om 21.00 uur.