Confrontatie politie Istanbul en LHBT-activisten

Ondanks een verbod op de Gay Pride kwamen toch tientallen activisten in het centrum bijeen.

Een activist wordt opgepakt door een politieagent in burger.
Een activist wordt opgepakt door een politieagent in burger. Foto Osman Orsal / Reuters

LHBT-activisten die zondag probeerden toch in het centrum van Istanbul bijeen te komen, ondanks dat de Turkse autoriteiten de jaarlijkse Gay Pride hadden verboden, zijn door de politie met traangas uiteen gedreven, meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Zoals voorspeld: traangas in #Istiklal bij wat over is van de #IstanbulPride

Vorige week gebeurde dat ook al bij de Trans Pride in Istanbul, die eveneens verboden was. Volgens Turkije was de veiligheid van de deelnemers in beide gevallen wegens terreurdreiging niet te garanderen.

Negentien activisten zouden volgens persbureau AP zijn opgepakt. Ook het Duitse Bondsdag-lid Volker Beck van de Groenen werd opgepakt, meldde hij zelf op Twitter, maar hij werd snel weer vrijgelaten.

Twitter avatar Volker_Beck Volker Beck Würde abgeführt, wıeder freni, 2 Deutsche verhaftet
Lees ook over de voorbereiding van Turkse homo’s op de Gay Pride: Turkse homo’s gaan weerbaar naar de Gay Pride

Ondanks het verbod wilde de organisatie van de Gay Pride een verklaring voorlezen in het centrum van Istanbul. Maar daar werd van afgezien, meldt onze correspondent Marloes de Koning.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Organisatie vindt de situatie te gespannen om persverklaring voor te lezen op straat. Motto van dit jaar: disperse! #PrideinIstanbul

In de verklaring die wel op sociale media werd geplaatst, zegt men zich niet te laten afschrikken:

“We are dispersing, we are stronger, bigger, and louder. They are right to be afraid of us because we are uniting, growing, and marching.”

Lees ook de reportage van onze correspondent Marloes de Koning: Was de Gay Pride toch te gevaarlijk?

Vanaf 2003 werd er elk jaar een Gay Pride gehouden in Istanbul, zonder problemen tot 2015. Toen werd de demonstratie hardhandig neergeslagen, omdat een verbod werd genegeerd. Volgens Turkse autoriteiten was de parade toen verboden omdat die tijdens de Ramadan viel. Een jaar eerder was de demonstratie echter ook tijdens de Ramadan.

Dit jaar werden zowel de voorgenomen Trans Pride van vorige week als de Gay Pride deze week verboden door Turkije. De gouverneur wees op de recente aanslagen door IS en Koerdische militanten. Ook zou er dreiging zijn van een ultranationalistische jongerengroepering.