Bosbranden Californië nog niet bedwongen: 150 huizen in as

Door de afzwakkende wind lukt het brandweerlieden wel om meer terrein te winnen.

Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door de bosbranden.
Zeker twee mensen zijn om het leven gekomen door de bosbranden. Foto Frederic J. Brown / AFP

De bosbranden die sinds donderdag woeden in de Amerikaanse staat Californië, zijn nog niet onder controle. Meer dan 1.700 brandweerlieden proberen de vuurzee te blussen, maar al zeker 150 huizen zijn in as gelegd en 2.500 woningen worden bedreigd door de vlammen, zo schrijft persbureau AP.

Door de branden die woeden in de bergen nabij Lake Isabella zijn al zeker twee mensen om het leven gekomen, zo werd zaterdag bekend. Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen moeten vluchten voor het vuur en 148 vierkante kilometer is al in vlammen opgegaan. De gouverneur van Californië, heeft voor het gebied rond Kern County de noodtoestand uitgeroepen.

Hoewel het vuur wordt aangewakkerd door het droge, warme weer zorgt de afzwakkende wind ervoor dat de brandweerlieden steeds meer terrein winnen. Een woordvoerder van de brandweer laat tegenover persbureau AP weten dat als de wind niet toeneemt, ze de komende 24 uur “flinke stappen” kunnen maken om het vuur te bestrijden.

‘Water het nieuwe goud’

Tussen 2011 en 2014 kampte Californië met de hevigste droogte ooit gemeten. Eerder schreef NRC-correspondent Guus Valk dat water het nieuwe goud is in het Amerikaanse westen.

De droogte in Californië kan tijdelijk zijn, al voorspellen wetenschappers dat het erger wordt door de klimaatverandering aan de Amerikaanse westkust.

    • Maarten Back