Zeker 23 doden door hevige overstromingen in VS

Op sommige plaatsen stond het water zo hoog dat mensen uit bomen of van een tweede verdieping moesten worden gered.

In het dorpje Elkview staat het water ongeveer een meter hoog.
In het dorpje Elkview staat het water ongeveer een meter hoog. Foto Sam Owens / AP

De hevige overstromingen in de Amerikaanse staat West Virginia hebben tot nu toe aan zeker 23 mensen het leven gekost. Reddingsdiensten verwachten bovendien dat het dodental nog verder oploopt, zo schrijft persbureau AP. Op sommige plaatsen stond het water zo hoog dat mensen uit bomen of van een tweede verdieping moesten worden gered.

Om de pakweg tweehonderd reddingswerkers te hulp te komen, heeft de gouverneur van West Virginia vijfhonderd militairen naar het overstroomde gebied gestuurd. Zij gaan van deur tot deur om bewoners in veiligheid te brengen. Die operatie duurt waarschijnlijk nog het gehele weekeinde, aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten.

Ergste watersnood in 130 jaar

Door de overstromingen in de westelijk gelegen staat zitten meer dan 66.000 woningen zonder stroom. Zeker honderd huizen zijn compleet verwoest door het hoogwater, dat het gevolg is van de hevige regenval van de afgelopen dagen. Datzelfde geldt voor een aantal wegen, bruggen en telefoonmasten.

Elk River in West Virginia:

Met name donderdag viel er in West Virginia uitzonderlijk veel regen, op sommige plaatsen zo’n 25 centimeter. Dat is ongeveer een kwart van alle regen die normaliter in een heel jaar valt, meldt een meteoroloog aan persbureau Reuters. In de Elk River, die door het hart van de staat stroomt, is het waterpeil gestegen tot bijna tien meter, het hoogste niveau in bijna 130 jaar.

Twee doden door bosbranden in Californië

Waar West Virginia kampt met regen, heeft Californië opnieuw last van de droogte. In de bergen nabij Lake Isabella leidde dat tot bosbranden, met twee dodelijke slachtoffers als gevolg. Zeker duizend mensen moesten de afgelopen dagen vluchten voor het vuur in de zuidelijke uitlopers van de Sierra Nevada.

Voor zover bekend is in de westelijke staat een gebied van ruim 120 vierkante kilometer in vlammen opgegaan. Minimaal tachtig huizen werden verwoest, zo laat een het hoofd van de lokale politie aan Reuters weten. Tussen 2011 en 2014 kampte Californië met de hevigste droogte ooit gemeten.

    • Joost Pijpker