Wie ziet ze nog vliegen, deze zeldzame herten?

Door eikenkap verdwijnt een prachtkever uit Nederland. Naturalis wil hulp bij het zoeken naar overlevenden.

None
foto René Krekels

‘Vliegend hert’ is een prachtige naam voor een prachtig insect. De kever kan wel 9 centimeter groot worden. Op zijn kop zitten grote kaken, die meteen opvallen. Bij het vrouwtje zien de kaken eruit als een snoeischaar, bij het mannetje als een hertengewei. Vandaar de naam vliegend hert.

Helaas zie je de kever bijna nooit, want hij is heel zeldzaam in Nederland. „De larven van de kever groeien onder de grond in het rottend hout van een eik”, zegt bioloog Vincent Kalkman van Naturalis. „Wordt een bos met eiken gekapt, dan verdwijnt het vliegend hert en komt nooit meer terug.”

Door het kappen van bossen is het vliegend hert uit het grootste deel van Nederland verdwenen. De kever is nu vooral te vinden op de Veluwe, in de Achterhoek en in Zuid-Limburg. „Daar liggen de larven vaak in houtwallen waar de zon goed bij kan”, vertelt Vincent.

Maar waar precies? En kun je de kevers ook op andere plekken in Nederland vinden? Dat willen Vincent en zijn collega’s graag weten. „Wij zoeken ze wel in het veld, maar ze zijn zo zeldzaam dat we ze vrijwel nooit zien”, zegt Vincent.

Daarom heeft Vincent jullie hulp nodig. Iedereen die het bos ingaat kan goed om zich heen kijken. Vincent: „Vooral aan het einde van een warme dag zie je ze wel eens zwermen in de schemering.” Maak een foto en stuur die per e-mail naar Vincent (informatie hieronder.)

Met de hulp van jullle meldingen maakt Naturalis straks een kaart van het leefgebied van het vliegend hert. Vincent: „Je moet geluk hebben om hem te zien, maar als veel mensen zoeken is de kant dat we hem vinden veel groter.”

    • Karel Berkhout